Just nu är Sarah på träningsläger Sydafrika. Foto: Deca Text&Bild

Sarah Lahti skippar innesäsongen men gör en spännande debut i mars

Efter träningsuppehållet på grund av skada är OS-tolvan på 10 000 m, Sarah Lahti, 21, nästan i full träning men någon inomhussäsong blir det inte utan istället siktar hon på halvmaratondebut i New York i mars.

Sarah hade ett fantastiskt 2016 med personliga rekord på alla distansen samt bland annat två svenska rekord med 31:28.43 från OS-finalen i Rio som höjdpunkt. Där slutade hon tolva efter att trots fall blivit nia i EM i Amsterdam fem veckor tidigare.
Men i slutet på november drabbades hon av en stressfraktur i ryggen och missade terräng-EM i december där hon var en av favoriterna i 22-årsklassen. Det pratades om vila i 13 veckor men redan efter mindre än halva tiden visade sig skadan vara läkt och hon kunde smyga igång träningen.

Första tävlingen 5 februari
Förra vintern tävlade Sarah inomhus vilket bland annat resulterade i svenskt rekord på 1 mile i Globen (4:30.42) och personbästa på 1500 m i IVM-försöken i Portland USA (4:08.91). Men eftersom hon tappat träning och inte vill gå på för hårt så står hon i år över innesäsongen och tävlar istället på landsväg. Just nu befinner hon sig i Dullstroom, Sydafrika, där hon tränar på hög höjd, 2000 meter över havet, och den 5 februari gör hon årets första tävling hemma i Holland då hon springer ett 8 km-lopp.

Vad kan Sarah göra på 21,1 km?
Sedan väntar ett 10 km-lopp en vecka senare innan halvmaratondebuten den 19 mars.
– Jag ska vara med på New York Half Marathon och det är första gången jag tävlar på en så lång distans. Nu tar jag det mest som träning och vår tanke är att köra den här typen av långlopp en gång om året, även framöver, säger Sarah till Helsingborgs Dagblad.
Vad Sarah kan göra på distansen är svårt att säga eftersom hon aldrig tävlat på en så lång sträcka. Den bästa svenska tiden på halvmaraton har Isabellah Andersson, Hässelby, med 1:10:02 från 2010. Hon har som bäst gjort 33:15 på 10 000 m bana att jämföra med Sarahs 31:28. Det indikerar att om Sarah kommer i form borde hon kunna hota den tiden. Hon har i flera år kört mycket distans och verkar bara bli bättre ju längre hon springer så det ska verkligen bli spännande att se vad hon kan göra på 21,1 km!

Bandebut i USA
Sedan Sarah kunde börja löpträna i slutet på december har träningen fungerat bra och trappas undan för undan upp. Efter halvmaran i New York i mars är planen att stanna i USA för att följa fjolårets succéupplägg och bandebutera i Stanford, Kalifornien, i månadsskiftet april-maj, då handlar det om 10 000 m. Det var i den tävlingen som Sarah förra våren slog Midde Hamrins 26 år gamla svenska rekord med två sekunder genom att springa på 31:54.87.
/Jonas Hedman

Läs även:
Svenskt rekord av Sarah Lahti
Lahti krossade sitt svenska rekord

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen