Ny utmärkt mästerskapsinsats av Simon Pettersson som slutade fyra – bara två centimeter från bronset. Foto: Deca Text&Bild

Simon Pettersson sååå nära EM-medalj

Diskusfinalen på EM i München började bra för Simon Pettersson och Daniel Ståhl som inledde med 67.12 respektive 66.39. Men det blev aldrig längre och de slutade fyra-femma. För Simon fattades det ynka två centimeter till bronset medan Daniel Ståhl slutade femma. Guldet gick till blott 19-årige Mykolas Alekna på mästerskapsrekordet 69.78.

Finalens första kast stod Storbritanniens Lawrence Okoye för och det bar hela 67.14 och kom till slut att räcka till ett sensationellt brons. Svenskarna inledde utmärkt medan favoriten Kristian Ceh började med tramp och Alekna med 66.67.

Träffen kom aldrig för Daniel
Simon fick bara till ett godkänt kast till, 63.82 i femte, medan Daniel hade alla sex godkända samlade inom tre meter. Hoppet om guld för Ståhlmannen levde länge men han fick inte diskusen att flyga långt och fick nu för första gången ge sig för träningskompisen Simon i en mästerskapsfinal.

Två hårfina medaljmissar
Daniel och Simon gladde stort i OS förra sommaren med guld och silver, men i VM i USA förra månaden var de fyra-femma med Daniel tio centimeter före där 45 cm fattades till medalj. Nu var Simon 53 cm före Daniel med blott två centimeter till bronset.
Ibland är marginalerna i idrottens värld som bekant små.

Den unga duon imponerar
Favoriterna Ceh och Alekna imponerade båda bra serier där den förstnämnde hade fyra raka kast på 67-68 meter och ledde i tre omgångar ända tills Alekna fick på 69.78 i femte – mästerskapsrekord och bara tre centimeter från personbästa.
Det blev segerkastet med vilket han var 1,5 meter före Ceh var längsta kom i femte med 68.28. Bronset tog Lawrence Okoye som grät av glädje efter karriärens första medalj och kramades om av Daniel.
Det känns som att en yngre generation tagit över i världstoppen i diskus, men vi kan absolut få se fler medaljer av Daniel och Simon även om det kan bli tufft med fler av ädlaste valören.

Serierna:
Simon: 67.12, x, x, x, 63.82, x.
Daniel: 66.39, 65.80, 64.76, 63.42, 65.94, 66.00.

/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen