IFK Lidingös Simon Sundström gjorde sitt livs lopp i VM-försöken och tog sig till sin första mästerskapsfinal. Foto: Deca Text&Bild

Simon Sundström är i VM-final – fantastiskt hinderlopp

Det är 16 år sedan Sverige senast hade en VM-finalist på 3000 m hinder men i Budapest på lördagseftermiddagen hände det igen. Då gjorde IFK Lidingös Simon Sundström sitt livs lopp när han spurtade i mål som femma på personliga rekordet 8:20.10.

– Fantastiskt! Det här har jag drömt om länge. Det kändes bra hela vägen men det var inte förrän vid sista vattengraven, där jag höll på att falla, som jag insåg att jag hade chansen. Och vid sista hindret förstod jag att finalplatsen var klar, säger Simon till Cmore.
Han sprang i det tredje och sista heatet och eftersom de nya avancemangskriterierna, som gäller från och med detta mästerskap, innebär att enbart de fem bästa i varje heat går vidare och inga tider, så var det bara en sak som gällde.

Lysande avslutning
Simon hade 2:52 på första kilometern, 2:47.5 på andra lysande 2:40.5 på den sista och fixade femteplatsen med fyra tiondelars marginal på 8:20.10. Det är en förbättring med 1.4 sekunder av hans två år gamla personliga rekord och förstärker sjätteplatsen på den svenska genom-tiderna-listan.

Tungt för Vidar och Emil
På den är Simon blott nio hundradelar bakom Hässelbys Emil Blomberg som tillsammans med Ullevis Vidar Johansson också sprang VM-försök.
De orkade dock inte på sista kilometern vilket resulterade i en niondelplats för Vidar i det första heatet på 8:27.51. Och en tolfteplats för Emil i det andra på 8:42.33. Till final fattades sju (Vidar) respektive 18 (Emil) sekunder.

Musses magiska 2007
Senaste svensk i VM-final på 3000 m hinder var Mustafa Mohamed från hans magiska år 2007 då han slutade fyra i Osaka bakom tre kenyaner. Den sommaren satte han det ännu gällande svenska rekordet med 8:05.75 då han förbättrade Anders Gäderuds legendariska OS-guldtid från Montreal 1976 8:08.02.

Snuddade vid 46 år gammalt rekord
Simon har visat fin form tidigare i sommar, inte minst på SM i Söderhamn för tre veckor sedan där han vann överlägset på 8:22.71 efter lysande 64 sekunder på sista varvet.
Tiden var bara dryga sekunden från dåvarande perset och den näst bästa SM-tiden någonsin – bara 38 hundradelar från Dan Glans 46 år gamla mästerskapsrekord satt i Skellefteå 1977.

Årsbästa av Hanna
I kvinnliga 1500 m-försöken hade Hanna Hermansson det elfte bästa årsbästat av 13 startande i sitt heat och gjorde ett bra lopp. Hon passerade 800 meter som tolva på 2:16.18 och gjorde sedan sitt kanske snabbaste slutvarv i karriären med 62 sekunder.
Men det räckte inte inte fram till sjätteplatsen när hon nådde mållinjen som tia på 4:06.42. Det är nytt årsbästa och bara halvsekunden från det personliga rekordet från EM i fjol. Hanna har verkligen förmågan att prestera på topp när det gäller vilket hon även gjorde i fjol då hon på VM i Eugene tog sig till semifinal. Men den här gången var motståndet var för tufft. För final krävdes 4:04.33.

Flera pers av nordbor
I 1500 m-försöken var det flera som sprang bra men utan att ta sig vidare. Danmarks Sofie Thøgersen satt nationsrekord med 4:05.34 och Finlands Nathalie Blomqvist satte pers med 4:06.93 vilket även Norges Amalie Sæeten gjorde med 4:08.08.

Inget flyt för längdtjejerna
Tre svenskor var med i längdkvalet där Tilde Johansson inledde med två grova övertramp och sedan ett undertramp som mätte 5.99. Noterbart är att hon drabbades av en förkylning en vecka tidigare och inte var helt frisk.
VM-debutanten Maja Åskag inledde också med övertramp vilket följdes av 6.47 i andra och övertramp i sista. Det fattades till slut bara 14 centimeter för final.
Khaddi Sagnia gjorde på grund av knäproblem sin första tävling på drygt två månader. Efter 6.19 i första och övertramp i andra kom 6.35 i tredje. Därmed gick ingen av tjejerna till final till vilken det krävdes 6.61.
Trion har årsbästa på 6.75 (Maja), 6.61 (Khaddi) respektive 6.56 (Tilde).
Direktkvalgränsen var 6.80 vilket bara tre tjejer klarade. Längst av alla hoppade USA:s Tara Davis-Woodhall med 6.87.

Bragd av Henriksen
VM-tvåan i slägga i Eugene för ett år sedan, Norges Eivind Henriksen, stod för något av en bragd då han tog sig till final med 75.37 i sista kastet. Detta efter att i höstas opererat hjärtat och i våras ena knäet och mitt i alltihop blivit pappa. Däremot missade den i årsstatistiken bäste norrmannen, Thomas Mardal, vars 73.13 var en dryg meter för kort.
På VM i fjol gjorde Hässelbys Ragnar Carlsson VM-debut och var med 73.45 bara metern från final. Denna gång krävdes samma nivå (74.56) men Ragges serie denna gång var otillräcklig (70.94, 72.02, x).

/Jonas Hedman

Resultaten

Simon Sundströms biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen