EM i Amsterdam var Lisa Gunnarssons mästerskapsdebut och med sina blott 16 år är hon en av Sveriges yngsta deltagare i dessa sammanhang. Foto: Deca Text&Bild

Stavhopparen Lisa Gunnarsson är tillbaka efter en tung mästerskapsmånad

Hässelbys stavhoppstalang Lisa Gunnarsson, 16, gjorde på USM i Hässleholm på söndagen sin första tävling efter EM i Amsterdam och junior-VM i Polen i juli. Det slutade med en klar seger på 4.24 i svåra och blåsiga förhållanden men hon var lite dämpad eftersom EM och JVM inte gått som hon hoppats.
Lisa, som bor i Frankrike, hoppade hela 4.49 i Globen i vintras och slog då klubbkamraten Angelica Bengtsson. Det följde hon upp med att sätta inofficiellt ungdomsvärldsrekord med 4.50 i slutet på maj och tangerade resultatet en månad senare. Det innebar seniormästerskapsdebut på EM i Amsterdam där hon blev en av de yngsta svenskarna genom tiderna i ett seniormästerskap.
– Jag satsade hårt på EM men mästerskap är speciella och jag har ju inte så mycket erfarenhet än. Det var kul att vara med och jag hade höga förväntningar på mig själv och då är det tungt när det inte går som man hoppats. Men det är ju inte nu jag ska vara som bäst utan som senior, säger Lisa.

”Det är mycket som händer runt ett mästerskap”
Hon klarade 4.00 i EM-kvalet men sedan tog det stopp på 4.20 i en tävling där 4.35 krävdes för final.
– Jag sprang bra i ansatsen men fick det inte att stämma i hoppningen. Kval är pirrigt, ännu mer pirrigt än finaler.
– På ett mästerskap är det också mycket runt i kring. Man åker med landslaget, har landslagskläder på sig, bor på hotell och representerar inte bara sin klubb utan även sitt land, det gör det hela lite mer nervöst. Men jag är väldigt stolt över att få representera Sverige! säger Lisa.

Valde junior-VM före ungdoms-EM
Veckan efter EM var det ungdoms-EM i Georgiens huvudstad Tbilisi, en stad där Lisa förra sommaren tog silver i europeiska ungdoms-OS för 17-åringar. Men denna gång valde hon bort ungdomsmästerskapet för att satsa på junior-VM med upp till två år äldre motståndare. För resultatmässigt hade Lisa visat att hon hade kapacitet att tävla om medaljerna även där.
Hon tog sig till final tack vare 4.15 och gick i finalen in på 4.10 som hon klarade i första. Sedan stod hon över 4.20 och gick direkt på 4.30 som blev för högt.
– Jag borde ha hoppat även på 4.20 för att ha fått fler hopp och bättre kommit in i tävlingen. Då hade det kunnat bli ett annorlunda resultat. Men jag blev trots allt sjua och jag är ju inte junior än, det blir jag först 2017, säger Lisa.
– Men det har varit deppigt några veckor. När man satsar så hårt på två mästerskap och det inte går som man hoppats så blir man besviken. Men nu börjar det kännas bättre, säger Lisa som trots allt skrattade flera gånger under intervjun.

Det tar tid att skaffa sig mästerskapsrutin
I EM-kvalet i Amsterdam hade Lisa sällskap av Angelica Bengtsson och Michaela Meijer som tog sig till final och där slutade trea respektive femma. Men båda missade final i sina första seniormästerskap. Att skaffa sig mästerskapsrutin är något som tar tid. Angelica debuterade som 17-åring på inne-EM i Paris 2011 med att ta 4.35 i ett kval där 4.55 krävdes för avancemang. Michaela var 22 år när hon efter ungdomsframgångar och två skadeår kom tillbaka och gjorde sitt första seniormästerskap i Prag 2015. Då satte hon personligt rekord i kvalet med 4.55 och missade finalen hårfint.
– Det gäller ju att kunna lära sig att ta motgångar och jag lärde mig en hel del på EM och JVM. Men jag gillar mästerskap och blir motiverad av dem och hoppas kunna vara med på många fler i framtiden!

Första USM-guldet
Lisa var inte med på USM 2015 så segern i Hässleholm var faktiskt hennes första.
– Målet var att vinna men resultatet var inte så viktigt. Fokus var mer att hitta tekniken och komma igång igen inför SM och Finnkampen, säger Lisa.
– 4.24 med de stavar och den ansats jag hade nu är jag nöjd med. Det var svår sidvind och den varierade också så jag fick vänta inför flera hopp för att vinden skulle mojna.
– Jag hade tänkt springa 100 m häck också men försöken gick så tidigt på morgonen så det blev inte av, säger Lisa och skrattar.
– Men jag kommer att tävla mer på häck eftersom det är jättebra träning för stav. De sista stegen in mot häcken påminner mycket om stavansatsen.

Satsar mot SM och Finnkampen
De stora tävlingar som återstår av säsongen är Friidrotts-SM i Sollentuna 26–28 augusti och Finnkampen i Tammerfors helgen efter. Lisa tog SM-medalj i Söderhamn förra året och har förstås chansen i år också och på Finnkampen kan det bli dubbla starter.
– Jag var med i både ungdoms- och seniorkampen på Stockholms Stadion förra året och u-kampen borde jag vara klar för i och med att jag vann USM. Vi får se om jag även blir uttagen till seniorlaget, avslutar Lisa.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen