Stina Gustavsson och Carl af Forselles vann båda USM-guld i Vellinge i somras och tillhör våra mest lovande i 15-årsklasserna. Foto: Deca Text&Bild (stora bilden) och Stina Gustavsson (infällda)

Stina och Calle – framgångsrika ungdomar som siktar på internationella mästerskap 2017

Hammarbys sprinter Stina Gustavsson, 15, och Hellas hoppspecialist och mångkampare Carl af Forselles, 15, gjorde i Vellinge i början på augusti USM-debut där båda tog guld. De kommer båda från Älta söder om Stockholm och är kompisar sedan barnsben och de började också med friidrott i samma klubb, Hanvikens SK. Med anledning av USM-framgångarna har vi intervjuat dem och först ut är Stina. Intervjun med Calle finns här.

Stina – dubbel USM-vinnare
Sprint-häck är de grenar som Stina Gustavsson satsar på och hon toppar den svenska F15-statistiken på både 80 m (9.75) och 80 m häck (11.10) men finns med i årsstatistiken i flera grenar. På USM i Vellinge i början på augusti vann hon 80 m (se filmklippet nedan) och 80 m häck och även var med i kula.
– Det gick helt klart över förväntan på USM! Allra mest nöjd är jag med häck eftersom det var så tufft motstånd tack vare Tilde Johansson från Falkenberg. Vi har tävlat mot varandra sedan vi var åtta år och känner varandra bra, säger Stina.
Tilde Johansson tog också två guld i Vellinge – 300 m häck och längd – och henne har vi skrivit om tidigare här på friidrottaren.com.
Stina vann 80 m häck med 0.19 på 11.06w och underskred sitt personliga rekord men det blåste som sagt för mycket.
– Häck är kul eftersom det händer någonting hela tiden, men det är inte alltid en fördel med medvind eftersom man då kan komma för nära häckarna, säger Stina.

”Jag fick nästan en chock – det var fel linje”
Förutom 80 m häck vann Stina 80 m slätt första USM-dagen där hon med 9.86 var två tiondelar före Kajsa Kjellergren från IFK Halmstad. Stina var också med i kula och där gick det också bra.
– Jag var lite skadad i vintras och kunde inte springa under en period och tränade och tävlade då lite i kula. I Vellinge testade jag igen och trodde att kulan landade på 12 m-linjen, men det visade sig vara 13 m-linjen så jag fick nästan en chock! 12.96 var personligt rekord med 62 centimeter! säger Stina som slutade tvåa, bara fem centimeter från segern.
– Det var extra kul att det gick bra i Vellinge eftersom jag missade USM inomhus i vintras. Jag vaknade med feber på morgonen vilket var riktigt tråkigt.

Personbästa på VU-spelen
På Bauhaus-galan Youth på Stockholms Stadion dagarna före midsommar satte hon personligt rekord på 80 m (9.75) och 300 m (40.98) men det är Världsungdomsspelen i Göteborg som är ett av sommarens bästa minnen utöver USM.
– Det är en så rolig tävling och i år satte jag pers på 80 m häck med 11.10 och 200 m med 24.69. Men Kraftmätningen var också väldigt kul för där vann vi både tjej- och mixedtävlingen, säger Stina.
Kraftmätningen är den riksomfattande lagtävlingen för 14–15-åringar där Hammarby vann dubbelt i finalen i september. De var med också i Lag-USM i Huddinge där de slutade femma och hade flera lag på stafett-SM på Stockholms Stadion i slutet på maj där Stina ingick i segerlaget på 4×80 m i F15.
– Det stämde jättebra i växlingarna och 38.19 är den bästa svenska tiden som noterats av ett F15-lag. Men det också en ny ganska ny gren så det är inte så många klubbar som sprungit, säger Stina,

Stor träningsgrupp
Hon ingår i en stor träningsgrupp i Hammarby som har 6–7 tränare där Petra Kapell har huvudansvaret.
– Men alla är inte alltid med träningarna där vi som mest brukar vara 25–30 stycken, säger Stina.
Hon har just börjat nionde klass och går på Eklidens skola i Nacka där hon ingår i en idrottsklass.
– Det är kul men det är inte så att vi kan träna på skoltid som på ett friidrottsgymnasium. Nästa år är det ju dags för gymnasiet för mig men som det känns nu så kommer jag nog inte att välja friidrottsgymnasium eftersom det fungerar så bra i Hammarby, säger Stina.

Mycket att se fram mot 2017
Inför nästa år är förstås USM-tävlingarna stora mål – inomhus går mästerskapet i den nya hallen i Uppsala 3–4 mars och utomhus i Falun i början på augusti. En tävling Stina också hoppas det ska gå bra på är Lag-USM som Hammarby arrangerar hemma på Enskede IP.
Utomhus blir det nya grenar i och med att 80 och 80 m häck ersätts av 100 och 100 m häck.
– 100 m häck har jag aldrig sprungit så det ska bli kul! Det är ju samma höjd på häckarna, 76,2 cm, men längre avstånd mellan dem och det blir en fördel för mig.

Har ett drömmål nästa år
Stina tävlar ofta och mycket och nästa år finns det en möjlighet att kunna vara med i en stor tävling utomlands.
– Går det riktigt bra så hoppas jag kunna kvalificera mig för ungdoms-OS (European Youth Olympics) som går i Ungern i slutet på juli, det är något av ett drömmål!
Vi tack Stina för intervjun och önskar lycka till!
/Jonas Hedman

Ps Imorgon onsdag publicerar vi intervjun med Carl af Forselles här på friidrottaren.com.

Läs även: Carl af Forselles – en hoppspecialist som siktar högt

Se Stina Gustavsson vinna F15-guldet på 80 m i Vellinge i somras:

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen