Glada miner på uppvärmningen mellan de forna landslagskollegorna Mattias Sunneborn, t v, och Michael Hoffer. Men sedan blev det tuffa tag. Foto: Deca Text&Bild

Sunneborn hårt utmanad i kampen om VSM-guldet i längd

Mattias Sunneborn, 46, har vunnit 17 SM-guld i längd för seniorer (nio ute och åtta inne) och ytterligare en radda för veteraner. Aldrig har han utmanats i längd som veteran – förrän nu. För på veteran-SM i Borås på fredagen hoppade förre landslagsmångkamparen Michael Hoffer från IFK Lidingö riktigt bra och var bara två centimeter från att slå den förre svenska rekordhållaren!

Mattias, som blev veteranvärldsmästare i M45 längd i Australien i höstas, inledde med 6.32 och ledning men i tredje omgången fick Miche Hoffer på 6.30. Mattias fullföljde inte tävlingen på grund av en sträckning i ljumsken och Micke hade tre försök på sig att ta guldet men utan att lyckas. Aldrig har ”Sunne” varit så nära en längdförlust i ett veteran-SM.
Miche Hoffer är två år yngre än Mattias och yngst i M45. Han bor sedan många år i Kalifornien där han återupptog friidrottsträningen för några år sedan. Vi känner honom bäst som tiokampare med ett personligt rekord på 7.872 poäng från 1999. Det placerar honom på fjortonde plats på den svenska genom-tiderna-listan. I längd är hans personliga rekord 7.43.
Räkna med att vi får se mer av Miche under helgen i Ryahallen!

Centimeterstrid i flera klasser
Det var en spännande fredag med flera jämna kamper om guldmedaljerna. I M40 knep Smögens Anders Logg segern med blott fyra centimeters marginal till Gefles Håkan Ohlsson tack vare ett hopp på 6.05. Och i M55 var segermarginalen en enda centimeter. Där vann Märstas Tomas Bengtsson på 4.85 med Kvilles Jan Erlandsson tvåa på 4.84 medan bronset togs av Mölndals Lars Frison på 4.61.
I K45 gick guldet till Halmstads Linda Åkerman som med 4.71 var åtta centimeter före Vallentunas Annelie Virenius Bergsjö.

Den suveräne Anders Olsson
Det fanns också överlägsna längdvinnare i Ryahallen och en sådan var Huddinges Anders Olsson som vann M60 med i det närmaste en meter! Anders har ett personligt rekord på 7.06 noterat för 41 år sedan och hoppförmågan har avtagit extremt långsamt för denne nynäshamnsbo.
I höstas vann vann veteran-VM-titeln i Australien på svenska rekordet 5.60 vilket innebar en segermarginal på fantastiska 37 centimeter. I Borås nådde han 5.28 och hoppade 97 centimeter längre än tvåan.
/Jonas Hedman

Läs även:
Fotbollsproffset Kennet Andersson vann VSM-guld direkt i första starten!
Vilken löpning av Karin Schön på veteran-SM i Borås!
Tre svenska längdmedaljer i veteran-VM – guld till Sunneborn och Olsson

Resultat VSM fredag

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen