Bröderna Leif, t v, och Niklas Arrhenius hemma i Utah där Niklas gjorde sitt livs bästa diskustävling på lördagen. Foto: Anders Arrhenius

Superträff i diskus av Niklas Arrhenius – personligt rekord vid 38 års ålder

Det kom verkligen som en chock när Niklas Arrhenius hemma i Provo, Utah, på lördagen kastade hela 66.46 i diskus. Därmed förbättrade han sitt nio år gamla personliga rekord med 24 centimeter och är nu tia i världsstatistiken.

Det var riktigt fina vindar och rekordkastet 66.46 kom direkt i första omgången och följdes av 65.35 och 64.10. Därefter ogiltigt och 64.42 innan han avslutade med ytterligare ett kryss. Tvåa slutade fyra år yngre brorsan Leif på 62.18, en dryg halvmeter från årsbästa. Tävlingen var Niklas 13:e för året och i nio av dem har han varit över 62 meter och sex över 63 där tidigare årsbästat var 64.14 från den 8 juli. 

Representerar numera USA
Niklas, som är fyrbarnsfar, har 15 SM-guld för Spårvägen varav sju i diskus och har gjort tio mästerskapsstarter för Sverige fördelade på OS, VM och EM. Men han har dubbelt medborgarskap och representerar sedan mars i år USA internationellt. Han är sedan dess inte behörig att representera Sverige enligt World Athletics trots att han ännu inte tävlat för USA som är landet i väster som gäller nu. Och det är först 2022 Nik kan tävla för USA och fram till dess är till exempel inte SM och Finnkampen aktuellt.
Målet är att tävla i de amerikanska mästerskapen och i framtiden kanske göra ett internationellt mästerskap för landet han är född och uppvuxen i och alltid bott i.

Bara fyra svenskar har kastat längre
Niklas är sexa på den svenska genom-tiderna-listan i diskus med sina 66.22 från 2011. Detta närmast bakom Gefles Göran Svensson 66.40 – ett resultat som Niklas alltså överträffade men som inte räknas i den svenska genom-tiderna-statistiken eftersom han representerar USA internationellt. Noterbart är att även Göran Svensson valde att tävla för USA under slutet av karriären och sin sista säsong 1989 gjorde 65.74 på de amerikanska mästerskapen.
Årets världsstatistik toppas av Niklas klubbkamrat i Spårvägen, Daniel Ståhl på 71.37, med Hässelbys Simon Pettersson sjua på 67.72 medan tiondeplatsen alltså ägs av 38-årige Niklas Arrhenius med 66.46!
Det är verkligen en fascinerande karriär Niklas har. Han tog JVM-silver som 18-åring 2000 då han kastade 59 meter, och 2020 – mer än dubbelt så gammal – sätter han personligt rekord.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen