Första SM-medaljen var av ädlaste valör för Täbys Linnéa Frobe. Foto: Deca Text&Bild

Suverän löpning gav Linnéa Frobe första SM-guldet

Det var en nästan osannolik årsbästalista inför kvinnliga 400 m-finalen med åtta tjejer samlade inom sex tiondelar på 54 sekunder. Och hela finalfältet bestod av 54-sekunderstjejer där Täbys Linnea Frobe var snabbast i försöken med personliga rekordet 54.33 följd av Hässelbys Sandra Knezevic, 54.61, som också var pers.
I finalen tog årsbästaettan Linnéa Frobe ledningen in på gemensam bana där det bakom henne blev trångt och Hanna Karlsson tryckte fram (!) Matilda Hellqvist där den sistnämnda kom in som tvåa på gemensam bana.

Moa Hjelmer fyra halvvägs
Regerande mästarinnan Moa Hjelmer varvade som fyra från sin ytterbana och höll den positionen in på upploppet. Längst fram fick Linnéa några meters lucka in i sista kurvan men på upploppet närmade sig Matilda och var till slut bara sju hundradelar efter i mål.
Men guld för Linnéa – karriärens första – på personliga rekordet 53.93 före Matilda, 54.00, medan Moa passerade Sandra Knezevic på upploppet och tog bronset på 54.52.
Linnéas tidigare bästa tid var 54.50 utomhus innan hon satte pers i försöken på fredagen med 54.33. Och nu alltså 53.93 som är mindre än två tiondelar från topp-10 genom tiderna i Sverige.

Första SM-medaljen blev guld
Linnéa Frobe, 23, har aldrig tidigare tagit något individuell SM-medalj men har ett stafettsilver inomhus från 2015.
– Mitt första SM-medalj, så härligt! Jag har bara gjort ett ISM tidigare och då var jag inte i final. Det har varit mycket skador, problem med en fot som jag opererat, men den här vintern har det känts så bra, säger Linnéa.

”Det gäller att tro på sig själv”
– Jag litar mer på mig själv, det gäller att tro på sig själv och bara springa, inte tänka så mycket. Idag kände jag att jag kan ta det där guldet, det fanns inget annat.
– Det är väldigt kul att springa mot det här tjejerna, inte minst när det var så jämnt i årsbästalistan, säger Linnéa som tränas av Richard Edman och Janne Axelsson.

2 x Malmö AI – Nick Ekelund-Arenander vs Kasper Kadestål. Foto: Deca Text&Bild


M 400 m: Kasper starkast i jämn MAI-duell

MAI:s Kasper Kadestål tog beslutsamt ledningen in på gemensam bana med klubbkamraten och tvåfaldige inomhusmästaren Nick Ekelund-Arenander i rygg. Denne utmanade på upploppet men Kasper var stark och höll undan till seger med blott fem hundradelar på personliga rekordet 47.11. Det gör honom till sexa genom tiderna i Sverige inomhus medan Nick med sina 47.16 är sjua. Bronset tog Örgrytes Karl Wållgren på 48.27 efter personbästa 47.88 i försöken.

”Jag skulle springa som en gnu”
– Taktiken var att springa som en gnu, vara före klungan och sedan hålla ut. Det var skönt att slippa stöket bakom in på gemensam bana.
– Jag vet att jag inte blir av med Nick så lätt. Jag kände honom inte och hörde honom inte men visste att han var där. Jag märkte att han kom på upploppet men hade lite kvar.

/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen