Senast Sverige tog en herrmedalj i terräng-EM var i bulgariska Borovets för två år sedan. Då tog M22-laget brons med fr v Elmar Engholm, Hässelby, John Kingstedt, Huddinge, Napoleon Solomon, Fredrikshof, och Alexander Palm, Spårvägen. "Nappe" är med även denna gång och Sverige har åter ett bra M22-lag. Foto: Deca Text&Bild

Terräng-EM-truppen uttagen – vilka är medaljchanserna?

Tolv svenskar är uttagna till de olika klasserna i terräng-EM som går i Chia på den italienska ön Sardinien om 1,5 vecka. I manliga seniorklassen har fjolårets tia David Nilsson idag kompletterats med Spårvägens Olle Walleräng (14:e i fjol) och så blir det ett M22-lag byggt kring Napoleon Solomon.

Olle Walleräng kompletterar det svenska seniorlaget i Chia den 11 december och bakom uttagningen ligger främst bronset på 12 km i terräng-SM i slutet på oktober. Både David och Olle gjorde i fjolårets terräng-EM i franska Hyères sina respektive livs (terräng)lopp då de blev 10:a respektive 14:e. David var bara fem sekunder från åttondeplatsen (34 från medalj) och Olle tio sekunder efter David.
Tredje blågula senior i Chia blir Charlotta Fougberg som gör sitt andra TEM, 2013 var hon 33:a. Alla tre har kapacitet att kunna placera sig topp-15 om allt stämmer och för David finns en topp-10-placering inom räckhåll.
Men allt kan hända och mycket beror på hur motståndet ser ut. Vi minns gärna 2007 års upplaga av terräng-EM då Mustafa Mohamed slutade trea och Erik Sjöqvist fyra!

”Nappe” har medaljkapacitet
Efter en strulig höst med skadekänningar gjorde Turebergs Napoleon Solomon ett lysande lopp i Tilburg i söndags då han till och med slog David Nilsson. ”Nappe” är en riktig terrängspecialist med flera segrar i Lidingöloppets och terräng-SM:s juniorklasser genom åren. I terräng-EM:s 22-årsklass var han i fjol åtta och 2014 trettonde och när han nu gör sitt sista år i klassen är han en medaljkandidat om han bara är fit for fight.

Hur bra är M22-laget?
Det ska också bli intressant att se vad M22-laget kan göra eftersom landslagsledningen bestämt sig för att satsa på ett sånt efter Nappes fina lopp. Övriga är Gabriel Steffensen, Mölndal (vann JSM22-guldet i Västerås), Otto Kingstedt, Huddinge, Vidar Johansson, Sävedalen, Kalle Berglund, Spårvägen, och en ännu inte uttagen sjätte löpare.
För två år sedan blev det svenskt lagbrons i M22 med Nappe som trea i laget bakom Elmar Engholm (6:a) och Alexander Palm (9:a). Nappe var då 13:e och kompletterades med John Kingstedt (34:a) vars yngre bror Otto nu är med.
Om Nappe har en bra dag och de två främsta bakom honom gör lopp på toppen av sin förmåga så kan det räcka långt. Kanske ända till medalj.

Ingen start för Sarah Lahti
Tre svenskor är uttagna i K22-laget men det blir ingen start för Sarah Lahti. OS-9:an på 10 000 m åkte på en ryggskada för två veckor sedan och en läkarundersökning under onsdagen visade att hon som väntat inte hinner bli kurant i tid. Därmed får Sarah, som hade varit en medaljkandidat, inte möjlighet att försvara sjätteplatsen från i fjol. Sverige K22-representanter blir Carolina Johnson, Linköping, och Isabelle Brauer, Linköping.
Truppen till terräng-EM-truppen i Chia, ITA, 11 december
/Jonas Hedman

Läs även:
Lysande lopp av Napoleon Solomon – har medaljchans i terräng-EM
Carolina Johnson bästa svenska i NCAA-terrängen
Tidernas näst största segermarginal för Charlotta Fougberg i terräng-NM
Charlotta vann terräng-SM med största segermarginalen

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen