USM-medaljörerna på 300 m häck i F15. Vinnaren Tilde Johansson, Falkenbergs IK, flankerad av tvåan Ellinor Aurell, Ängelholms IF, t v, och trean Caroline Larsson, Vallentuna FK. Foto: Jonas Hedman

Dubbla guld för Tilde Johansson i Vellinge

Det blåste en hel del när andra dagen av ungdoms-SM i Hässleholm inleddes på lördagsförmiddagen vilket gjorde det svårlöpt i de två första finalerna som var 300 m häck i 15-årsklasserna. Flaggorna stod rakt ut när flickorna startade klockan 10.10 med sned motvind på bortre långsidan och mot i kurvan och på upploppet.
Suverän vinnare blev Falkenbergs Tilde Johansson som med 44.26 var 2,5 sekunder före Ängelholms Ellinor Aurell och med Vallentunas Caroline Larsson trea på 46.25.
– Det var inte lätt att få det att stämma med stegen. Jag kom för nära till första häcken, slog i och kom lite ur balans och sedan var jag på den andra också, men sedan gick det bra. Jag är inte så nöjd med tiden men det var svårt att få det att stämma med stegen, säger Tilde som noterade fantastiska 41.50 på Världsungdomsspelen i Göteborg för en månad sedan. Men då var de yttre förhållandena betydligt bättre.

Tävlar i häck och längd
I Vellinge gör Tilde sex starter i tre grenar under de tre USM-dagarna.
– Jag kör 80 och 300 m häck plus längd. Jag tävlar även på slätsprint ibland men det hade blivit väl många lopp denna gång eftersom det åtminstone på 80 meter också är semifinal, säger Tilde.
– Jag gillar många grenar men längd har jag hållit på med hela tiden så det är nog en favorit.
Tilde, som har Erik Svensson som tränare i Falkenbergs IK, är ensam aktiv från klubben i Vellinge medan de har tre aktiva på JSM i Hässleholm.

Seger också i längd
På lördagseftermiddagen hoppade Tilde längd och där handlar det om att träffa plankan vilket inte är helt lätt när man är 15 år. Utan att träffa plankan hoppade hon 5.50 i andra omgången och låg trea efter halva tävlingen men gjorde alla de fem första hoppen utan att ha foten på den två decimeter breda plankan. Men i sista satt foten där och hon flög 5.88. Det innebar seger med 16 cm före Skellefteås Alva Pettersson och med KA2:s Freja Andersdotter trea på 5.62. Tildes serie: 4.95/-0.8, 5.50/+0.7, x, 5.28/0.0, x, 5.88/-0.5.

Var med i Gothia Cup
I fotboll tävlar Tilde för Skrea IF som var med i den stora junior- och ungdomsturneringen Gothia Cup i Göteborg i slutet på juli.
– Vi kom till 16-delsfinal men jag blev sjuk och kunde bara spela de två första matcherna. Vi hade en del skador i laget och kunde tyvärr inte ställa bästa laget på benen, och det måste man ha i Gothia Cup eftersom det är så bra lag med, så det var lite synd, säger Tilde.

Tränar fyra gånger i veckan
Tilde tränar friidrott två gånger i veckan och fotboll lika ofta. Hon går i åttonde klass och har börjat fundera lite på vad hon ska välja för gymnasium till hösten 2017.
– Just nu känns det som att jag kommer att gå i Falkenberg och då blir det inte något idrottsgymnasium. Men jag kommer kanske att åka runt och titta lite på vad det finns för alternativ innan jag bestämmer mig, säger Tilde.
– Jag kommer att kombinera friidrott och fotboll ett tag till men jag vet att det inte kommer att gå i längden. Vi får se hur det blir längre fram.
Av de tävlingar som återstår i år är USM i mångkamp i Falun om en månad en tävling hon ser fram emot.
– Jag har varit med i Varbergs mångkamp tidigare och har väl gjort två-tre mångkamper tidigare. Men i Falun gör jag min första SM-mångkamp.
På söndag avslutar Tilde sitt USM-tävlande i Vellinge med att springa 80 m häck.
/Jonas Hedman

Läs om Tildes jättehopp i Göteborg 1 juli
Intervju med Tilde efter Världsungdomsspelen i Göteborg 3 juli

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen