Tobi Amusan satte personligt rekord i semin med 12.12 – världsrekord. Sedan vann hon finalen på 12.06w. Foto: Deca Text&Bild

Tobi Amusan tar häcköpningen till en ny nivå – världsrekord

Det tionde och sista finalpasset på VM i Eugene hann knappt börja förrän mästerskapets andra världsrekord var ett faktum. Nigerias Tobi Amusan, 25, rusade i mål på 12.12 i +0.9 m/s i första semin på 100 m häck. Åtta hundradelar under Kendra Harrisons sex år gamla världsrekord. Kendra slutade tvåa i loppet på årsbästat 12.27. Men det märkligaste var att Amusan sänkte sitt afrikanska rekord från försöken med 28 (!) hundradelar. Mindre än två timmar senare var hon världsmästare efter att klockan stannat på 12.06 i finalen i en medvind på 2.5 m/s.

Perfekta förhållanden, alla i toppform och den nya skoteknologin på det så är nästan vad som helst möjligt i häck. Efter ett brutalt världsrekord på kvinnliga 400 m häck i fredags av Sidney McLaughlin (50.68) kom en prestation som var om inte på samma nivå så i alla fall på en ny för kort häck.

Förbättrade sig med 28 hundradelar
För på genom-tiderna-listan på 100 m häck före VM rymdes de tio främsta inom tolv hundradelar i intervallet 12.20-12.32. Men nu lämnade Amusan hela klungan långt bakom sig med 12.12 i godkänd vind följt av 12.06w i finalen.
Silvret tog USA:s Britany Anderson på 12.23w fem tusendelar före OS-mästarinnan Jasmine Camacho-Quinn som fick samma tid.

Förra rekordhållerskan diskad
Kendra Harrison, som hade det tidigare världsrekordet, kom för nära en häck halvvägs och var tvungen att välta en med händerna vilket resulterade i diskning.
Fem tjejer tog sig under 12.40 i en final som hade lite för stark medvind för att tiderna skulle godkännas.

Vem är Tobi Amusan?
Hon är 25 år gammal, representerar Nigeria och var VM-fyra i Doha 2019 och nådde samma placering i Tokyo-OS i fjol där hon hade 12.60 i finalen. Efter spelen vann hon Diamond League-galan i Zürich på afrikanska rekordet 12.42.
I år sänkte hon det till 12.41 före VM, förbättrade det till 12.40 i försöken i Eugene och sedan 12.12 i semin och 12.06w i finalen.

Effektiv teknik
Den nya skoteknologin bidrar extra mycket på just häck till att det går så mycket fortare. Men skorna springer inte av sig själva och man konstaterar att Tobi Amusan är extremt snabb med att bland annat få ner förstabenet efter varje häck.

/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen