Allyson Felix var en centralfigur i USA:s stafettlag i Rio där hon ingick i båda gulduppställningarna. Foto: Deca Text&Bild

Minnesvärt från Rio – tidernas stafettprestation av USA

USA är en fantastisk stafettnation och är överlägset bäst i OS-historien på samtliga fyra distanser med 16 guld på manliga 4×100 respektive 4×400 m, nio på kvinnliga 4×100 och fem på 4×400 m. I London 2012 tog man tre guld av fyra och satte ett fantastiskt världsrekord i kvinnliga korta stafetten med 40.82 tack vare kvartetten Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight och Carmelita Jeter.

Störda och trängda i försöken
Det kändes upplagt för guld även i Rio men det blev sämsta tänkbara start i försöken eftersom Allyson Felix trängdes och fick en arm på sig just innan hon skulle lämna över till English Gardner i andra växeln. Följden blev att Felix snubblade till och tappade pinnen som Gardner inte lyckades fånga. Till slut tog Felix upp den och Gardner sprang vidare och USA nådde till slut målet över halvminuten efter alla andra men de blev ändå diskvalificerade.
Frustrationen var förstås stor men efter att de blivit trängda av Brasilien på banan utanför vars tjej klivit in framför Felix så lämnade USA in en protest som gick igenom och de fick springa om. Ensamma sent samma kväll på samma bana två med möjlighet att gå vidare på tid. De tog chansen och rusade runt på 41.77 som var snabbaste tiden av alla, 0.02 bättre än Jamaica. Men eftersom USA avancerade på tid och inte placering kunde de inte få någon av de fördelaktiga mittenbanorna utan lottades till någon av de två innersta och drog nitlotten – bana 1.

Innern är ett handikapp
Innerbanan är med sina snäva kurvor svårlöpt och skulle verkligen USA kunna rå på Jamaica med det handikappet? De hade ju tre individuella 100 m-finalister inklusive suveräna dubbelvinnaren Elaine Thompson.
Tianna Bartoletta (tidigare Madison) blixtrade genom första kurvan, Allyson Felix gjorde en som alltid suverän bortre lång och English Gardner avverkade andra kurvan på ett lysande sätt och gav individuella tvåan Tori Bowie ett perfekt utgångsläge på sista. Tre klockrena växlingar resulterade i en 0.35-seger på 41.01 före Jamaica  – tidernas näst bästa tid bara 0.19 från USA:s eget fyra år gamla världsrekord. Detta alltså noterat på bana 1!
Allyson vann sitt femte OS-guld på 4×100 m och dagen efter det sjätte i och med segern i långa stafetten. Ingen kvinnar har fler i friidrott.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen