Felfri hoppning till och med 4.55. Foto: Deca Text&Bild

Tredje EM-medaljen för Angelica Bengtsson

Angelica Bengtsson gjorde sin blott andra tävling för säsongen i direktfinalen i stav på inne-EM i Belgrad men inledde trots det strålande. Det räckte hela vägen till brons sedan hon tagit 4.55 i första försöket. Den höjden klarade även Michaela Meijer och Lisa Gunnarsson, 17, som blev femma respektive sexa.

– Jag hade ju inte tänkt att göra några tävlingar alls i vinter och så blir det brons på EM! Jag hade inte kunnat begära mer! säger Angelica efter att ha sprungit ärevarv med svenska flaggan tillsammans med Kalle Berglund som tog silver på 1500 m strax efter att stavtävlingen avslutats.
– Det var roligt att hoppa och jättetråkigt att riva ut sig. Efter 4.55 kände jag att det fanns högre höjder i kroppen och bytte till en ny, styvare stav. Den testade jag på Finnkampen i höstas men kunde inte böja igenom den, säger Angelica.
– Det lyckades jag med nu även om det tog tre hopp på 4.65 och sedan fick jag ju inte hoppa vidare. Men det var en liten seger att bemästra staven så bra som jag ändå gjorde.
Angelica delad nu bronset med Ukrainas Maryna Kylypko och medaljen var Angelicas tredje efter IEM-bronset 2015 och samma valör på EM i Amsterdam i somras.

Lisa var största överraskningen
Det var unikt med tre svenskor i finalen och att alla placerade sig topp-6. 17-åriga Lisa Gunnarsson mästerskapsdebuterad på EM i somras men var otröstlig efter att ha stannat på 4.00 efter att bara en dryg vecka tidigare klarat 4.50.
Nu satte hon personbästa med 4.55 och blev EM-sexa! Detta på samma höjd som Michaela Meijer som slutade femma.

”Finns höga höjder i kroppen”
– Jag visste redan i somras att de här höjderna finns i kroppen och nu var jag till och med nära på 4.65 som hade givit medalj! Det är lite surt att vara så nära men jag har haft en lite krassling vintersäsong så det känns ändå skönt att bara få avsluta innesäsongen så här, säger Lisa.
– Att bli sexa på EM veta att jag har så många år framför mig känns bra.
Vann tävlingen gjorde Greklands Ekaterini Stefanídi på suveräna 4.85 efter att ha försökt tre gånger på 4.91.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen