Seger för Mondo Duplantis utan att få det att stämma hemma i IFU Arena i Uppsala. Foto: Deca Text&Bild

Tredje segern för Mondo i egna galan – men inget sexmetershopp

Mondo Duplantis kom sågs och segrade för tredje året i rad i sin egen stavgala Mondo Classic i Uppsala. Segerresultatet blev 5.92 men han var aldrig nära på 6.02.

– Det var svårt idag. Jag önskar att jag hoppat lite högre men är tacksam för att ni alla kom idag, sa Mondo till publiken i den fullsatta IFU Arena i stadsdelen Gränby i Uppsala.

Mondo gick in på 5.67 och flög högt över i första försöket. Av den tveksamma säsongsinledningen på den inte optimala ansatsabanan i Kazakstan förra veckan märktes ingenting. På 5.82 (årsbästa) följde en repris men på 5.92 var han på ribban som darrade.
Amerikanen Chris Nilsen, som för en dryg vecka sedan satte världsårsbästa med 6.01, hade ingen bra kväll och stannade på 5.67. Istället var det hans landsman KC Lightfoot, med ett årsbästa på 6.00, som utmanade Mondo genom att klara 5.92 i andra.

Inte nära på världsårsbästat
När ribban höjdes till 6.02 – världsårsbästa – återstod tre man – Mondo, Lightfoot och Sam Kendricks som var felfri till 5.82, rev i första på 5.92 och sparade två hopp till 6.02.
Lightfoot rev i första liksom Kendricks och så även Mondo som inte var nära.
Ingen klarade 6.02 och ingen var nära. Sex meter fanns inte i Mondos kropp denna kväll.
Ny teknik mätte ansatshastigheten och andrespeakern meddelade att Mondo sprang snabbare och snabbare för varje hopp. Men det är mycket som ska stämma för att ribban ska ligga kvar på de höga höjderna.

Tredje upplagan av Mondo Classic var som vanligt riktigt välarrangerat av Upsala IF, härlig stämning, bra förutsättningar och en engagerad fulltalig publik på 2400 åskådare. Det enda som fattades var de höga hoppen.

Känslosam inledning
Att världens bästa stavhoppare verkligen är kompisar vet vi sedan tidigare och innan kvällens tävling hedrade de den nyligen bortgångne kanadensiske stavhopparen Shawn Barber som tragiskt gick bort i januari ännu inte 30 år fyllda.
2024 har inte börjat på bästa sätt för Mondo men han är obesegrad. Lyckas han ta sig igenom hela året med bara förstaplatser i protokollet? I så fall blir han den tredje svensken efter Stefan Holm och Carolina Klüft att göra det ett OS-år.

/Jonas Hedman

Resultat Mondo Classic, Uppsala 6/2 2024
1) Armand Duplantis, Upsala IF, 5.92
2) KC Lightfoot, USA, 5.92
3) Sam Kendricks, USA, 5.82

Resultatlistan

Mondo Duplantis biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
• Mondo Classic 2023: Suverän årsdebut av Mondo – nytt världsårsbästa
Mondos mamma kan än – comeback efter 34 år

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen