Daniel Ståhl och Fredrik Samuelsson – två killar från Stockholms norra förorter som kan förbereda sig för VM i lugn och ro. Foto: Jonas Hedman

Två svenska världsettor och en världstvåa uttagna till VM i London

På tisdagen tog förbundskapten Karin Torneklint ut fem nya till VM i London och bland dem finns två världsettor och en världstvåa. På plats på presskonferensen i Stockholm fanns också helgens sensation Fredrik Samuelsson från Hässelby som i Götzis förbättrade sitt personliga rekord med nästan trehundra poäng till 8.172.

– Jättekul att bli uttagen så snabbt! Nu kan jag planera sommaren på ett optimalt sätt. Jag har ju gjort ett EM och ett inne-EM tidigare så VM i London blir det största jag varit med om hittills, säger Fredrik som i söndags klarade VM-kvalgränsen med 72 poängs marginal och gick in som femma på den svenska genom-tiderna-listan.

Vilken distans springer Meraf?
Även världstvåan i diskus med 68.36, Daniel Ståhl, blev formellt uttagen liksom världsettan på 10 000 m, Meraf Bahta, som satte svenskt rekord med 31:13.06 för en knapp månad sedan.
– Men Meraf är uttagen på 1500 m även om det kan komma att ändras. Men hon kommer inte att springa 10 000 m eftersom det krockar med 1500. Däremot kan 5000 m bli aktuellt, säger förbundskapten Karin Torneklint.

17-årig svensk världsetta
Klartecken för VM fick även Armand ”Mondo” Duplantis som ännu inte fyllt 18 år men trots det allt jämnt är världsetta i stav med sitt fantastiska juniorvärldsrekord på 5.90.
Han kommer att bli den yngste i den svenska VM-truppen men stavhopparen Lisa Gunnarsson, som också är född 1999, är bara tre månader äldre och hon kan också mycket väl bli uttagen.
– Vi har tre stavtjejer som klarat kvalgränsen 4.55 i vintras i form av Angelica Bengtsson, Michaela Meijer och Lisa Gunnarsson men eftersom fler är aktuella väntar jag med att ta ut någon, säger Karin Torneklint.

Stort mediauppbåd
Att många är intresserade av supertalangen Armand Duplantis var tydligt i Diamond League-galan i Eugene i lördags. Den unge svensken var en stjärnorna som bjudits in till den stora presskonferensen.
– När de gick ner från podiet och satte sig i varsitt hörn för enskilda intervjuer gick nästan alla till Armand, berättar managern Daniel Wessfeldt som var på plats i Eugene.
– Och han h0ppade sedan riktigt bra och var ytterst nära att klara 5.81 i sista försöket. Att bli fyra i Diamond League-debuten är fenomenalt bra, säger Daniel.

Fanny blir nr två genom tiderna
Även kulstöterskan Fanny Roos fick på tisdagen klartecken för VM efter att i vintras blivit fyra på inne-EM på svenska inomhusrekordet 18.13. Det följde hon upp med seger i 22-årsklassen i Europacupen i kast i mars och satte för två veckor sedan personligt rekord utomhus med 17.62.
Fanny är andra svenska genom tiderna att bli uttagen till ett VM utomhus. Svenska rekordhållerskan Helena Engman var med 2007 och 2009.
– I dagsläget är tio uttagna till VM och jag räknar med att truppen är uppe i runt 25 när kvaltiden går ut den 23 juli, avslutar Karin Torneklint.
/Jonas Hedman

Läs även:
Fredrik Samuelsson om jätteperset: ”110 häck var en galen träff”
Nytt jättekast av Ståhl – bästa tävlingen hittills
Svenskt rekord av Meraf Bahta
Strålande Diamond League-debut av Armand Duplantis
Himmelskt hopp av Duplantis – krossade juniorvärldsrekordet
Svenskt rekord och historisk fjärdeplats av Fanny Roos

VM-uttagna svenskar till London 4-13/8 (per den 30 maj)
M Maraton: Mikael Ekvall, Strömstad LK, David Nilsson, Högby IF
M Stav: Armand Duplantis, Upsala IF
M Diskus: Daniel Ståhl, Spårvägens FK
M Tiokamp: Fredrik Samuelsson, Hässelby SK
K 1500 m: Meraf Bahta, Hälle IF
K Maraton: Isabellah Andersson, Hässelby SK, Louise Wiker, Hässelby SK, Lisa Ring, IK NocOut
K Kula: Fanny Roos, Athletics 24Seven

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen