Wilma Nielsen satte personbästa i både försök och final på 800 m och tog ett sensationellt brons. Foto: Deca Text&Bild

U23-EM: Sensationellt brons av Wilma Nielsen – tre blågula medaljer

Sverige tog tre medaljer under den näst sista dagen av U23-EM i Tallinn där den stora överraskningen var Göteborgs KIK:s Wilma Nielsen. Hon spurtade till sig ett sensationellt brons på 800 m efter att ha satt personligt rekord med 2:02.29 vilket gör henne till 13:e genom tiderna i Sverige bland seniorer.

När året började var Wilma Nielsens personliga rekord 2:10.01 vilket hon under våren i USA sänkte till 2:05.12. I försöken i Tallinn förbättrade hon den tiden till 2:04.12 och gick till final. Där varvade hon halvvägs på 61.0 som sjua och näst sist i fältet innan hon började avancera på bortre långsidan där hon hade under 15 sekunder på 100 m-avsnittet mellan 500 och 600 m.

Fantastiskt slutvarv
Wilma plockade fyra placeringar de sista knappa 300 meterna och via 1:31.5 på 600 m nådde hon målet som trea efter en andra halva på lysande 61.3. Hon tappade alltså bara fyra tiondelar på andra varvet. Vann gjorde Storbritanniens Isabelle Boffey på 2:01.80 före Italiens Eloisa Coiro som med 2:02.07 var bara två tiondelar före Wilma. Sjua slutade Sävedalens Gaël De Coninck på 2:05.39.

Största sensationen på tolv år
Bronset är den största friidrottsskrällen sedan Johan Rogestedt tog guld på samma distans i ungdoms-VM i Frankrike 2009 och en av de mest oväntade mästerskapsmedaljerna i svensk friidrott genom tiderna. Med 2:02.29 avancerade Wilma från 43:e plats på den svenska genom-tiderna-listan före mästerskapet till trettonde. Den delar hon med Mölndals Gunilla Lindh som gjorde tiden i EM-försöken i Rom 1974.
Wilma är 20 år, tävlar för Göteborgs Kvinnliga IK och studerar sedan i vintras på Bradley University i Illinois, USA. Det gör även hennes tvillingsyster Julia Nielsen som var med i 800 m-försöken i Tallinn.
Wilma Nielsens Instragram-konto

Silver för Maja Nilsson
I höjd tillhörde OS-klara Maja Nilsson från Örgryte medaljfavoriterna och motsvarade förväntningarna genom att ta silver på 1.89. Hon tog 1.80 i första, 1.85 i andra och 1.89 direkt innan 1.92 blev för högt. Därmed stannade hon på samma höjd som trean Lia Apostolovski som dock tog 1.89 i andra. Åt suveräna vinnaren och juniorvärldsrekordhållaren Jaroslava Mahutjich fanns inget att göra. Hon vann på mästerskapsrekordet 2.00 och tillhör guldfavoriterna till Tokyo-OS.
Medaljen var Majas fjärde junior- och ungdomsmästerskap efter silver i europeiska ungdoms-OS 2015, guld i UEM 2016 och brons i junior-EM 2019.

Axelinas första medalj
I kulfinalen tog Hässelbys Axelina Johansson ledningen med 17.73 i andra omgången och ökade till 17.85 i fjärde. Det resultatet tangerade Nederländernas Jessica Schilder i omgången efter och tog ledningen men var ändå två eftersom Axelina hade bättre andrastöt.
Men i sista fick hon på 18.11 och tog guldet samtidigt som Tysklands Lea Riedel fick till ett andra jättepers i finalen och med 17.86 tog silvret en enda centimeter före Axelina. Finalplatsen var hennes första i vad som var hennes tredje juniormästerskap och det slutade alltså med medalj.
Sverige har nu tagit fem medaljer i U23-EM och en tävlingsdag återstår. I fredags tog Henrik Larsson silver på 100 m och Ragnar Carlsson brons i slägga.