Äntligen! Ribban darrade men låg kvar på 6.19. Därmed var världsrekord nummer tre ett faktum för Mondo. Foto: Deca Text&Bild

Världsrekord av Mondo Duplantis – i 51:a försöket

I Belgrad på måndagskvällen gjorde Mondo Duplantis, 22, sin första tävling på två veckor och försökte sin vana trogen på världsrekordhöjden 6.19 – och klarade i sista försöket med darr på ribban. I över två års tid har han utmanat 6.19 – två år och 18 tävlingar. Och till slut gick det, i 51:a försöket!

Det var inte mycket till motstånd i tävlingen där tvåan Robert Renner stannade redan på 5.31. Mondo tog 5.61, 5.85 och 6.00 lekande lätt i första försöket och höjde sedan till 6.19. I första var han på ribban som föll och andra var inte alls nära. Och i sista var han på den med låren/knäna, den darrade men låg kvar och Mondos tredje världsrekord var ett faktum.
– Det har varit en lång resa till 6.19. Jag har aldrig jagat en höjd som givit mig så mycket problem, så det här känns väldigt bra! Det har varit en hård fight under de här dryga två åren, men nu är jag glad, säger Mondo till World Athletics.

Flickvännen hjälpte till
Mamma Helena Duplantis var för ovanlighetens skull inte på plats och filmade. Det gjorde istället flickvännen Desiré Inglander som filmade med mobiltelefonen. Det fungerade uppenbarligen bra. Jublade högt gjorde även managern Daniel Wessfelt som också befann sig på läktaren intill stavhoppet där det firades ordentligt.
Det var den 8 februari 2020 i polska Torun som Mondo satte sitt första världsrekord då han klarade 6.17. Sedan följde 6.18 redan en vecka senare. Därefter tog det alltså drygt två år – och 51 hopp på 6.19 – innan det gick vägen.

Perfekt VM-genrep
Tävlingen var Mondos femte för säsongen och sista före inomhus-VM som också går i Stark Arena om 1,5 vecka, närmare bestämt 18–20 mars. Då är målet att ta den fjärde av de fem stora titlar som står på spel i friidrott. I sommar väntar sedan möjlighet att ta den femte och sista – VM utomhus – som går i Eugene, Oregon, följt av EM i München. Men där är Mondo regerande mästare efter det fantastiska genombrottet i Berlin 2018 med tre juniorvärldsrekord i samma tävling, 5.95, 6.00 och 6.05.

Årsbästa av Thobias Montler …
Fem svenskar tävlade i Belgrad och av dem lyckades Thobias Montler näst bäst med flera knappa övertrampshopp som i effektiv hopplängd var kring 8.20. Två av dem var godkända – det tredje och det sjätte – och mättes till 8.23 respektive 8.22. Därmed slutade han tvåa i tävlingen bakom OS-vinnaren Miltiadis Tentoglou, 8.25.
Thobias förbättrade sitt svenska årsbästa med två centimeter och är nu trea i världsstatistiken, bara tre centimeter från förstaplatsen som innehas av Simon Ehammer, Schweiz, på 8.26.

… och pers av Tilde Johansson
I den kvinnliga längdtävlingen gladde Falkenbergs Tilde Johansson med 6.53 i andra hoppet och 6.55 i tredje följt av 6.29 i fjärde som blev hennes tre godkända. Därmed förbättrade hon sitt färska personliga inomhusrekord med två centimeter. Utomhus är hennes bästa 6.73. Tildes slutade fyra där segern gick till Ivana Vuleta (tidigare Spanovic) på 6.88.
Vår kuletta Wictor Petersson förbättrade hemma i Malmö i torsdags sitt svenska årsbästa i kula med över metern till 20.73. Nu hade han 19.48 i första och 19.81 i fjärde som blev hans längsta vilket räckte till femte plats. Vann gjorde italienaren Nick Ponzio på 21.61.
I höjd tog Maja Nilsson ingångshöjden 1.80 men avbröt sedan tävlandet.

/Jonas Hedman

Resultatlistan

Mondos biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen