Foto: Karl Nilsson

Viktoria Karlsson blott 22 centimeter från medalj i Paralympics

På fredagseftermiddagen svensk tid genomfördes längdfinalen för blinda i Paralympics i Rio med Viktoria Karlsson från Söderhamns IF i en av huvudrollerna. Tävlingen blev fantastiskt spännande med de åtta främsta inom en halvmeter med en sjundeplats för Viktoria på 4.49. Upptill bronset fattades bara 22 centimeter och vann gjorde Brasiliens Silvania Costa de Oliveira som med 4.98 hoppade nio centimeter längre än Elfenbenskustens Diasso.

19-åriga Viktoria från Söderhamns IF försvarade i somras sitt EM-guld då hon vann i italienska Grosseto och var en av medaljkandidaterna i ett väldigt jämnt startfält. Hon gjorde en bra serie på OS-stadion i Rio – 4.42, 4.48, 4.33, x, 4.49 och 4.21 – och var bara sju centimeter från sitt eget svenska rekord.
– Det är lite blandade känslor. Det är en stor besvikelse att jag inte hoppade längre, men samtidigt får jag vara nöjd när jag nu tävlat på Ipren och nässpray på grund av förkylning, säger Viktoria Karlsson till SVT.
Hon har tävlat i längd och sprint i sju år och studerar på handikappgymnasiet i Bollnäs där hon har Lars Linderdahl och Per Jonsson som tränare.

Guiden betyder mycket
Viktoria tävlar i klass T11 där man har en guide som ställer upp hopparen på ansatsbanan och sedan guidar denne mot hoppzonen med rösten. Viktorias guide heter Luis Gomez och de tränar ihop dagligen för att det ska fungera på tävlingarna.
/Jonas Hedman

Läs även:
Fjärde guldet för McFadden – Gunilla Wallengren tia
Tobias Jonsson ytterst nära medalj i längd
Jeffrey Ige bara halvmetern från medalj i kula
Strålande lopp tog Gunilla Wallengren till 1500 m-final
Wallengren sekunden från sitt svenska rekord på 1500 m

Resultat Paralympics K Längd T11
1) Silvania Costa de Oliveira, BRA, 4.98
2) Fatimata Brigitte Diasso, CIV, 4.89
3) Lorena Salvatini Spoladore, BRA, 4.71
4) Juntingxian Jia, CHN, 4.63
5) Thalita Simplicio da Silva, BRA, 4.54
6) Arjola Dedaj, ITA, 4.51
7) Viktoria Karlsson, SWE, 4.49
8) Chiaki Takada, JPN, 4.45
Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen