Dubbla personliga rekord i junior-VM-finalen för Wictor Petersson. Foto: Deca Text&Bild

Wictor Petersson JVM-fyra i kula – juniorvärldsrekord av Bukowiecki

Malmö AI:s Wictor Petersson, 18, stod för en lysande prestation då han han i JVM-finalen i polska Bydgoszcz på tisdagskvällen satte personligt rekord två gånger om i kulfinalen och 20.51 och 20.65. Han gick upp på bronsplats i andra omgången men blev sedan nerpetad till fjärde av amerikanen Bronson Osborn och avslutade sedan med 19.60. Detta i den första teknikgrensfinalen i juniormästerskap där den nya regeln med endast fyra försök i finalen tillämpades.
Wictor inledde inte helt övertygande i kvalet på förmiddagen och hade 17.63 i första finalstöten. Men 20.51 var personligt rekord med 31 centimeter och sedan ökade han alltså med ytterligare 14. Med 20.65 förstärkte Wictor sin andraplats på den svenska genom-tiderna-listan för 19-årsjuniorer och är nu bara 46 centimeter från Magnus Lohses 13 år gamla juniorrekord (21.11).
Wictor tog brons på ungdoms-VM för ett år sedan då han också satte personligt rekord i finalen. Då stötte han 21.56 med 5 kg-kulan och nu alltså mindre än en meter kortare med 6 kg-redskapet i en åldersklass där han kan tävla i även 2017. Det ska bli intressant att se vad Wictor kan göra i diskus som på JVM gör lördag-söndag.

Fantastiskt världsrekord av Bukowiecki
En av de stora profilerna på junior-VM i Bydgoszcz är Polens egen Konrad Bukowiecki som inför hemmapubliken på Zawisza-stadion gjorde sitt livs tävling i kulfinalen. Tidigare i sommar förbättrade han sitt junioreuroparekord med 6 kg-kulan till 22.94 – bara sex centimeter från Jacko Gills juniorvärldsrekord satt 2013.
Finalen inledde Bukowiecki med 22.46 och man trodde att den var avgjorde. Men rumänen Andrei Toader slog till med personliga rekordet 21.97 och följde upp med 22.30 i andra där Bukowiecki trampade över. Med en ledning på blott 16 centimeter gick den store polacken in i ringen för tredje gången och skickade iväg kulan 23.34 – nytt världsrekord med 34 centimeter!
Den nya JVM-regeln som säger att bara de sex främsta efter tre omgångar får ytterligare en stöt gjorde att han bara hade ett försök kvar. Tävlingen var visserligen avgjord men Bukowiecki skickade inför hemmapubliken iväg kulan långt bortom rekordet men kunde inte stå kvar i ringen.
Men en fantastisk tävling för polacken som är den 19-åring som stött längst av alla genom tiderna med seniorkulan – 21.14. I EM i Amsterdam för två veckor sedan var han bara en centimeter från bronset.

Austin nära juniorrekordet
Sex svenskar tävlade första JVM-dagen och man noterar bland annat att MAI:s Austin Hamilton tog sig vidare till semifinal på 100 m genom att göra sin bästa tid på två år. Med 10.46 var han bara 0.03 från sitt personliga rekord och 0.04 från Erik Hagbergs tre år gamla svenska juniorrekord.
I stav tog sig Hässelbys Lisa Gunnarsson till final genom att klara 4.15 i andra försöket och tävlar om medaljerna på torsdag kväll. Med i finalen är också Orients Klara Mattsson som i sitt tredje juniormästerskap tog sig till sin första final genom att först tangera utomhusperset 4.05 och sedan sitt totalpers på 4.15 (noterat inomhus)!
I 1500 m-försöken gjorde Dala-Järnas Emil Danielsson en klart godkänd insats i den tuffa konkurrensen där bara de tre bästa plus tre tider gick vidare till final. Det gick lite för långsamt i början för att han skulle kunna gå vidare på tid även om han var uppe och körde på slutet. 3:47.80 krävdes för att bli trea i heatet och Emil kom i mål som sjua 3:50.71. För avancemang på tid krävdes 3:45.74 som är just över Emils färska personliga rekord.
I tiokampen lyckades Spårvägens Sebastian Ruthström inte riktigt hitta flytet och ligger efter första dagen 105 poäng efter sin personliga rekordserie.
Resultaten från junior-VM i Bydgoszcz
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen