Prispallen på 8 km. Fr v tvåan Samrawit Mengsteab, vinnaren Meraf Bahta och trean Sara Holmgren. Foto: Jonas Hedman

Andra guldet för Meraf – men lägg namnet Samrawit Mengsteab på minnet

Kvinnliga långa banan över 8 km på terräng-SM på Visättra Sportfält resulterade i samma vinnare som på korta banan dagen före. Meraf Bahta sololöpte till en 14 sekunder stor för klubbkamraten i Hälle, Samrawit Mengsteab som var dagens överraskning.

Det var bara tre varmgrader och blåsten var så stark att ett tält slets iväg och rullade in på upploppet. Som tur var befann sig inga löpare där. Webb-TV-kommentator Lennart Julins monitor åkte i backen uppe i tornet han satt i och det smattrade periodvis hårt och högt i ATA-banden som markerade tvåkilometersvarvet.
Lägg till detta en ännu lerigare bana än på lördagen så förstår vem som helst att det var riktigt tufft för löparna på långa banan.
Men Meraf Bahta lösgjorde sig ändå snabbt från övriga och hade en ledning på åtta sekunder före Samrawit Mengsteab, Örgrytes Maria Larsson och Sävedalens Sara Holmgren efter det första av de fyra varven.

Meraf sprang solo hela loppet var avståndet bakåt blev aldrig mer än 14 sekunder. Foto: Jonas Hedman

Meraf utmanad på sista varvet
Avståndet blev dock aldrig större och Meraf var knappast säker på segern förrän alldeles på slutet. För den som verkligen imponerade var hennes klubbkamrat Samrawith Mengsteab som slog på ett tydligt ryck i leran 1,2 km från mål och närmade sig sin klubbkamrat!
Samrawit har ett härligt löpsteg och tryckte på hela vägen och var till slut bara 14 sekunder efter Meraf i mål – 29:47 mot 30:01. Därmed följde Samrawit upp bronset på lördagen med brons nu plus två lagguld.
Bronset tog Sävedalens Sara Holmgren som med 30:10 var nio sekunder bakom Samrawit och 18 före fyran Maria Larsson. I lagtävlingen tog Hälle andra segern för helgen med samma lag som på lördagen där tredjetjejen Linn Nilsson nu slutade sexa. 
Meraf gjorde sitt tredje terräng-SM sedan 2013 och har på dessa tre tävlingar samlat på sig dussinet SM-guld – tre individuella dubbelsegerar och lika lagtitlar. Onekligen ett fantastiskt facit!

Samrawit (824) en knapp kilometer in i 8 km-loppet. Foto: Jonas Hedman

Vem är Samrawit Mengsteab?
Samrawit är född 1990 och kommer från Eritrea, har två barn och har bott i Sverige i över fyra år. Hon har bland annat en fem år yngre bror – Awet Mengsteab som tävlar för Örgryte IS – som också är elitlöpare och båda blev svenska medborgare tidigare i år.
I somras gjorde Samrawit 2:25.90 på 800 m vilket är en svag tid med tanke på vad hon presterade i helgen. Hennes tränare Ulf Friberg misstänkte i somras att hon inte var helt frisk och rådde henne att gå till doktorn andreasapotek.com. Det visade sig att hon hade låga järnvärden och efter att ha fått ordning på dem så sprang hon 10 km väg på 34:20 i Norge för en vecka sedan.
Samrawit tog brons på 3000 m på ungdoms-OS 2010 och har bevisligen kapacitet. Förhoppningsvis får vi se mer av henne i framtiden!
/Jonas Hedman

Terräng-SM i Flemingsberg söndag 29/10 2017
K 8 km
1) Meraf Bahta, Hälle IF, 29:47
2) Samrawit Mengsteab, Hälle IF, 30:01
3) Sara Holmgren, Sävedalens AIK, 30:10
4) Maria Larsson, Örgryte IS, 30:28
5) Ida-Maria Nicklasson, Finspångs AIK, 30:49
6) Linn Nilsson, Hälle IF, 31:06
7) Lisa Öhberg, Spårvägens FK, 31:16
8) Johanna Bäcklund, Runacademy IF, 31:24

Hälles guldlag på 8 km. Fr v Linn Nilsson, Meraf Bahta och Samrawit Mengsteab. Foto: Jonas Hedman

Lag
1) Hälle IF 1:30:53
(1 Meraf Bahta, 2 Samrawit Mengsteab, 6 Linn Nilsson)
2) Örgryte IS 1:34:44
(4 Maria Larsson, 9 Ronja Fjellner, 16 Frida Kristiansson)
3) Runacademy IF 1:36:05
(8 Johanna Bäcklund, 12 Amanda Nekby, 13 Malin Starfelt)
4) Spårvägens FK 1:39:58
(Samtliga.)
Individuella resultat
Lagresultat

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen