Topptrion i Chula Vista. Fr v trean Simon Pettersson, vinnaren Daniel Ståhl och tvåan Alex Rose. Foto: Vésteinn Hafsteinsson

Världsårsbästa av Daniel Ståhl i USA-premiären

Sent på torsdagskvällen svensk tid tävlade OS-mästaren Daniel Ståhl i Chula Vista i Kalifornien och övertygade med seger på 69.11 i extrem hetta – 36 grader. Därmed förbättrade han slovenen Kristjan Cehs världsårsbästa utomhus med nästan två meter.

Daniel Ståhl är på träningsläger på USA:s olympiska träningscenter i Chula Vista utanför San Diego i Kalifornien och har avverkat den första av tre veckor i värmen. Det är sjunde gången han tillbringar nästan hela april på den amerikanska östkusten men första gången på fyra år vilket bland annat beror på pandemin.

Tryckte på i femte och sjätte
Daniel ledde tävlingen från början till slut efter att ha inlett med 67.45, fortsatt med 66.67 och 66.80 innan han fick på 69.11 i fjärde.
– I femte och sjätte tryckte han på men missade lite så det blev ogiltigt. Det var 36 grader varmt och 14 man i tävlingen så den höll på länge vilket tar på krafterna när det är så varmt. Men det här var en bra start på USA-lägret, säger Daniels tränare Vésteinn Hafsteinsson.

Simon över 65 meter
OS-tvåan Simon Pettersson inledde med 65.02 och låg tvåa till fjärde omgången då Alex Rose från Samoa kastade 65.67 vilket gjorde dem till tvåa respektive trea i tävlingen. Ytterligare en svensk var med, Daniels klubbkamrat i Spårvägen, Sebastian Löschner, som blev 14:e på nästperset 53.43. I den kvinnliga tävlingen slutade Hässelbys Vanessa Kamga femma på 56.41 i sitt enda godkända kast. Det är bara 36 centimeter kortare än hennes årsbästa i fjol.

Världsårsbästa
Daniel överträffade nu Kristjan Cehs världsårsbästa (67.27) med marginal. Tävlingen i Chula Vista var Daniels tredje i diskus i år efter inneperset 67.62 i Växjö för sex veckor sedan (där han hade ett övertrampskast på 71.60) och den överraskande förlusten i Europacupen kast i Portugal. Där fick han ge sig mot den slovenska supertalangen Kristjan Ceh med 16 cm – 66.11 mot 65.95 – i vad som var Daniels första förlust på 20 tävlingar.

Längsta på amerikansk mark
Daniels har fina minnen från Kalifornien där det bästa kanske är genombrottet 2014 då han 21 år gammal kastade 66.89 och satte personbästa med 2,5 meter. Torsdagens 69.11 är det längsta han kastat i USA. Tidigare bästa var exakt en meter kortare från Salinas för fem år sedan.

Två tävlingar till
Daniel kom till Kalifornien den 30 mars och hela hans träningsgrupp med coach Vésteinn Hafsteinsson är på plats inklusive OS-tvåan Simon Pettersson och OS-sjuan i kula, Fanny Roos. Nu väntar ytterligare två tävlingar med möjlighet att kasta långt i de fina vindarna på den amerikanska västkusten, närmast redan nu på lördag.

/Jonas Hedman

Resultatlistan från Chula Vista

Läs mer:
Daniel Ståhl besegrad efter 19 raka vinster
”Mitt bästa kast någonsin” – lysande årsdebut av Ståhl som satte personbästa
Friidrottsgalan: Storslam för Mondo Duplantis och Daniel Ståhl
SM-guld i fel gren för Ståhl

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen