Juli blir en intensiv Diamond League-månad med fem galor på tre veckor.

Våra största blågula stjärnor har sina grenar med på BAUHAUS-galan den 18 juni!

Det nya upplägget för Diamond League 2017 är presenterat vilket vi skrev om den 7 december och nu är även grenprogrammet offentliggjort. För BAUHAUS-galan – som äger rum söndagen den 18 juni på Stockholms Stadion – handlar det om 13 grenar och det är ett bra program eftersom nästan alla våra bästa har sin gren med. Bland annat män längd med Michel Tornéus, män diskus med världsettan Daniel Ståhl och OS-finalisten Axel Härstedt samt för kvinnor höjd med Sofie Skoog och Erika Kinsey och stav med Angelica Bengtsson och Michaela Meijer.

BAUHAUS-galan äger rum söndagen den 18 juni vilket är tre dagar före Bislett Games i Oslo så det blir en skandinavisk friidrottsvecka på högsta nivå före midsommar. Merparten av grenarna – fem för män och fyra för kvinnor – är dessutom identiska vilket ytterligare ökar möjligheterna att få riktigt bra aktiva till båda galorna.
I 2016 års BAUHAUS-galan var manlig diskus extragren och den vann Daniel Ståhl på sin väg mot en fantastisk säsong med starter i sex av sju Diamond League-galor där pricken över i var segern i finalen i Bryssel. I totalen slutade han tvåa.
2017 har diskus DL-status och det ska bli spännande att se vad Daniel och OS-finalisten Axel Härstedt kan göra där. Senast grenen hade DL-status på Stadion var 2015 och då var Axel fyra och Daniel femma.

Tätt mellan tävlingarna för Ståhl och Härstedt
Manlig diskus är med på tävlingarna i Shanghai, Oslo, Stockholm och London plus finalen i Bryssel vilket innebär att tre tävlingar fram till BAUHAUS-galan följt av London i början på juli innan det är dags för final. 2017 blir det också återgång till det gängse systemet i längd, tresteg, kula, diskus och spjut där de åtta främsta efter halva tävlingen får ytterligare tre försök.
I manlig längd handlar det för Michel Tornéus om att prestera bra i Shanghai 13 maj, BAUHAUS-galan 18 juni, Rabat (Marocko) 16 juli och Birmingham 20 augusti innan det är dags för final i Zürich 24 augusti. För våra två främsta höjdhopperskor, OS-sjuan Sofie Skoog och Erika Kinsey, är tävlingar fördelade på en i maj, två i juni och tre i juli plus finalen i september.
Kvinnlig stav har sina tävlingar i Doha i maj, Rom, Oslo och Stockholm i juni, London i juli och Birmingham i augusti innan allt avgörs i finalen i Bryssel.

Mycket pengar står på spel i finalen
För det nya är verkligen att allt avgörs i finalen till skillnad mot de sju tidigare upplagorna av Diamond League då den som samlade ihop mest poäng under säsongen vann. Det innebar att i vissa grenar kunde det till och med vara avgjort före finalen. Nu har säsongen mer karaktären av en kvalificeringsperiod till det slutliga avgörandet som sker i antingen Zürich 24 augusti eller Bryssel 1 september. Detta bara två veckor efter VM i London som pågår 4-13 augusti.
Mästerskapet handlar om att kora den bäste vid en given tidpunkt medan Diamond League tidigare handlade om att få fram vem som varit bäst över hela säsongen.
Fördelen med detta nya upplägg blir förhoppningsvis att fler satsar hårt på finalerna som ju har alla förutsättningar att bli riktigt spännande! Där delas 100.000 dollar ut till de åtta bästa i varje gren (Diamond Race) varav hälften till vinnaren.
För alla oss svenskar finns anledning att redan nu markera söndagen den 18 juni i kalendern. Biljettsläpp sker inom kort vilket är en utmärkt födelsedagspresent. Håll utkick på BAUHAUS-galans sajt!
/Jonas Hedman

Grafik över Diamond League-grenarna 2017

Läs även:
Flera nyheter i Diamond League 2017: Allt avgörs i finalerna i Zürich och Bryssel

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen