Foto: Jonas Hedman

En inspirerande start på inne-EM i (höjd)hoppets tecken

Tre blågula höjdhoppare tävlar i Belgrad – Emma Green, Sofie Skoog och Fabian Delryd – och alla borde passa på att besöka hotell Jump Inn när de är i stan. Det gäller även Stefan Holm.

När Friidrottaren anländer till den serbiska huvudstaden tillsammans med Deca Text&Bild så regnar det men ett prydligt rekord noteras ändå. För från det att vi går av planet till ackrediteringen är uthämtad i mediacentret i Kombank Arena hinner det inte gå en timme!
Arrangören erbjuder tre hotell för media och valet föll på det för friidrott träffande namnet Jump Inn. Ett riktigt bra hotell visar det sig. Det första som beställs i baren är en kaffe och jag råkar sätta mig vid samma bord som Biljana Topic.
Biljana Topic?
Ja, VM-fyran i tresteg från Berlin 2009 som kommer från just Serbien. Hon säger inte mycket men det beror inte på att hon är blyg utan för att hon är en av många friidrottare som pryder bordsskivorna på detta friidrottshotell, eller rättare sagt hopparhotell.

Fyra svenska EM-medaljer
När jag höjer blicken inser jag att hela inre väggen i hotellrestaurangen är täckt av svart-vita bilder på hoppare från världens alla hörn. Där hänger Patrik Sjöberg, Dick Fosbury, Jonathan Edwards, Robert Emmijan, Ivana Spanovic, Jesse Owens, Mike Powell. Och Dragutin Topic.
Han är en av Serbiens bästa friidrottare genom tiderna och upplevde under sin extremt långa karriär några magiska veckor i augusti 1990. Då vann han junior-EM på det ännu gällande juniorvärldsrekordet 2.37 och två veckor senare senior-EM-titeln på hemmaplan i Split!
Jag minns de fyra svenska medaljerna i Split då 1990 – silver och brons på 400 m häck genom Sven Nylander och Niklas Wallenlind samt brons tack vare Monica Westén (senare Rydén; 400 m häck) och Patrik Bodén (spjut). Och även ett magiskt 10 000 m-lopp av Midde Hamrin …

Hur många kan du identifiera? Foto: Jonas Hedman

Och där sitter han!!
Jag rycker till och är tillbaka i Belgrad 2017, sänker blicken från väggen – och där sitter han – Dragutin Topic!! Detta tillfälle kan inte missas så jag går fram och säger hej.
– Det är en god vän till mig som äger hotellet. Han var tidigare ordförande i Serbiens Friidrottsförbund och med ett hotellnamn som Jump Inn så blev den här väggen verklighet, säger Dragutin.
– I princip alla hoppare som finns på bild här har varit här och som du ser så har nästan alla signerat sin bild. Patrik Sjöberg är en av dem. Min fru Biljana har du redan sett även om hon inte hänger på väggen, fortsätter Dragutin och skrattar.

Plats för ytterligare en svensk
Till vänster om bilden på Patrik Sjöberg noterar jag en glugg, under Igor Ter-Ovanesijan och ovanför Brittney Reese.
– En som saknas här är Stefan Holm, han platser verkligen på denna wall of fame, säger Dragutin. Vet du om han kommer till inne-EM?
– Det gör han! Hans adept Sofie Skoog tävlar, svarar jag.
– Skoog ja, hon som var OS-sjua, säger Dragutin.
Så, Stefan Holm: ta kontakt med Dragutin Topic och gör ett besök på Hotel Jump Inn. Jag hjälper till att fixa en svart-vit bild från inne-EM i Madrid som du får signera!
/Jonas Hedman

Om Dragutin Topic
Född 1971 och juniorvärldsrekordhållare med 2.37 sedan 1989 – ett rekord som fyller 27 år i sommar. Dragutin hade en unik karriär och var med i fantastiska 26 mästerskap 1990–2012 inklusive sex raka OS. Han vann inne-EM i Globen 1996, EM i Split 1990 och var IVM-bronsmedaljör 1997. Bästa OS-placeringen är fjärdeplatsen från Atlanta 1996.
Han avslutade karriären som 41-åring 2012 med att klara 2.28.

Foto: Jonas Hedman

 

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen