"Direktörernas direktrör" – en träffande boktitel om ledargiganten J. Sigfrid Edström. Foto: Jonas Hedman

En underbar bok om Sveriges främste idrottsledare genom tiderna

Han var en talangfull sprinter i ungdoms- och junioråren och gjorde bland annat 16.4 på 150 meter som 21-åring, men det var i ledarrollen som han kom att utmärka sig – i näringslivet såväl som i idrotten. Han var en av 1900-talets stora svenska industrimän och ännu större som idrottsledare. Han var initiativtagare till att starta Riksidrottsförbundet (RF), han var den store organisatören av OS i Stockholm 1912 och han var den mest drivande i arbetet att starta ett internationellt friidrottsförbund (IAAF) vars president han var de första 33 åren till och med 1946. Lägg därtill en lång karriär inom Internationella olympiska kommittén (IOK) vars president han var 1946–1952. Det handlar om Johannes Sigfrid Edström (1870–1964).

I boken Direktörernas direktör (bokförlaget Atlantis) som kom ut i mars 2015 och är författad av Anders Lif får man en detaljerad bild av Edströms händelserika liv som VD för elektroföretaget Asea i Västerås och ledaruppdragen inom idrotten. Allt från bildandet av RF 1903 via ledare för de svenska deltagarna i Aten-OS 1906 till Stockholms-OS 1912 och pricken över i – ordförande posten i IOK.
Edström föddes på Orust, växte upp i Göteborg och tillbringade 36 år i Västerås innan han levde sina sista 25 år på Strandvägen i Stockholm till sin bortgång 94 år gammal 1964. Edström var född till ledare och organisatör och hade en fantastisk förmåga att strukturera arbete och få människor att jobba. När Sverige 1909 utsågs till arrangör av sommar-OS i Stockholm så fanns inget internationellt förbund och inga enhetliga regler. Edström såg till att sammanställa det som fanns i regelväg och det blev början till den första regelboken efter att initiativet till att bilda IAAF tagits några dagar efter OS-avslutningen i juli 1912.

Den svåra amatörfrågan
Genom sitt långa liv fick Edström handskas med många svåra frågor där definitionen av en amatöridrottsman diskuterades friskt och verkligen höll på att ställa till i stora problem i vinter-OS i S:t Moritz 1948. Tolv år tidigare, inför sommar-OS i Berlin, slätade Edström över nazisternas illdåd för att till varje pris genomföra spelen och få de att leva vidare. Edström var direktören som lika gärna gjorde affärer med Stalin som med Hitler. Som ledare åstadkom han otroligt mycket och fick Asea bli riktigt lönsamt sedan han 1903 tagit över företaget när det var kris. Edström var Aseas VD 1903–1933 och arbetande styrelseordförande 1934–1939.
Det har gått över 50 år sedan Edström gick ur tiden och få minns honom eller vet vem han var.
Boken Direktörernas direktör är slutsåld men den går att låna på biblioteket och det rekommenderas varmt!
/Jonas Hedman

Anm.: J. Sigfrid Edström är en av IAAF:s blott sex presidenter under de dryga hundra år som det internationella förbundet funnits och han är den som haft posten i särklass längst tid, 33 år. Mer om Edström och övriga IAAF-presidenter kan man läsa på IAAF:s webbplats.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen