18.99 i årets andra utomhustävling placerar Fanny Roos trea på världsårsbästalistan. Det innebar också en förbättring av det sex år gamla tävlingsrekordet med 15 centimeter. Foto: Vésteinn Hafsteinsson

Fanny Roos imponerade i USA – ny seger för Daniel Ståhl

I Triton Invitational i La Jolla, Kalifornien, vann Fanny Roos kultävlingen på 18.99 vilket placerar henne trea på världsårsbästalistan. Daniel Ståhl vann sin andra tävling på tre dagar och efter världsårsbästat 69.22 i torsdags nådde han nu 68.44.

– Fanny är nedtränad och långsam nu så jag är väldigt nöjd med hennes resultat. Som det ser ut nu så kan det bli långt till sommaren, säger hennes tränare Vésteinn Hafsteinsson.
Fanny avslutade inomhussäsongen med en fjärdeplats på inne-VM i Belgrad i mitten på mars då hon med 19.22 var blott sju centimeter från sitt svenska inomhusrekord. Veckan före slutade hon trea i Europacupen kast utomhus i Portugal på 18.64 – ett årsbästa hon nu i La Jolla förbättrade med drygt tre decimeter.

Bara 35 centimeter från rekordet
Fanny inledde med tre stötar en bit under 18.50 följt av 18.99 i femte och ogiltigt i sista. Därmed vann hon tävlingen med över 1,5 meter före Storbritanniens Amelia Strickler. Resultatet är Fannys sjunde bästa utomhus i karriären och hon förbättrade nu det sex år gamla tävlings- och arenarekordet i La Jolla med 15 centimeter som tidigare tillhörde USA:s Tia Brooks.
Fanny svenska rekord från juni i fjol är 19.34 till vilket det alltså bara fattades 35 centimeter.

Lovande inledning för Daniel Ståhl
I manliga diskustävlingen visade Daniel Ståhl fortsatt stabil form där han efter 66.17 och 67.01 i de två första omgångarna hade tre ogiltiga och 68.44 i sista. Det innebar seger med nästan tre meter före Samoas Alex Rose, 65.68. OS-tvåan Simon Pettersson slutade fyra på 64.21 utan att få det att stämma.
– Ytterligare en bra och stabil insats av Daniel. Vi använder dessa tävlingar som träningspass där vi försöker använda de justeringar i teknik och rytm som vi jobbar ned på träningen nu.
Vésteinn träningsgrupp är på läger i Chula Vista i Kalifornien i april och kommer göra ytterligare en tävling – Mt Sac i Walnut nästa helg.

/Jonas Hedman

Resultat
K Kula
M Diskus

Läs även:
Världsårbästa av Daniel Ståhl i USA-premiären
Inne-VM: Fannys hittills bästa – fyra i VM-finalen
Historisk världsranking av Fanny Roos
Fanny sjua i OS-finalen
Daniel Ståhl besegrad efter 19 raka vinster
”Mitt bästa kast någonsin” – lysande årsdebut av Ståhl som satte personbästa
Friidrottsgalan: Storslam för Mondo Duplantis och Daniel Ståhl
SM-guld i fel gren för Ståhl

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen