Förbundskapten Karin Torneklint, t h, tillsammans med spjutkastaren Anna Wessman som kan blanda sig i segerstriden ikväll. Foto: Deca Text&Bild

Upplagt för dramatik i Finnkampen i både herr- och dammatchen

Efter mjukstarten med manliga höjdtävlingen på Stora torget i Tammerfors på fredagseftermiddagen inleds den 76:e Finnkampen idag som SVT sänder i sin helhet kl 16.00-19.30. Det är fördel Sverige i båda papperslandskamperna och förbundskapten Karin Torneklint är optimistisk.
– Jag tror att vi vinner förstås men tror att det blir stentufft. Finland har säkert satsat allt de har och kommer att göra allt som går för att vinna på hemmaplan, säger Karin till Radiosporten.
Många av våra bästa dubblerar och bland dem märks bland annat Lovisa Lindh (800-1500 m), Daniel Ståhl (kula-diskus), Khaddi Sagnia (100 m-längd), Susanna Kallur (100 m-100 m häck), Johan Rogestedt (800-1500 m) och Tom Kling-Baptiste (100-200 m). Men alla poäng är viktiga.
– Det handlar hela vägen om att man tar några pluspoäng lite här och där och att man håller de grenar där vi är bäst. Viktigt också att inte dra på sig några diskningar för det kan bli avgörande, säger Karin.

Meraf debuterar på 10 000 m
På fredagskvällen fylldes de två vakanserna vilket innebär att Lidingös Sofia Öberg springer 1500 m och Meraf Bahta 10 000 m som blir debut på distansen på bana för henne. I mars i år satte hon svenskt rekord på 10 km väg med 31:26 som är två sekunder snabbare än Sarah Lahtis svenska rekord på bana från Rio. Meraf dubblerar och springer 10 000 m på lördag och 5000 m på söndag.

Filip Gyllensten landslagsdebuterade med andraplats
Det var svårhoppet på Stora torget i Tammerfors där manliga stavhoppet inledde manliga kampen på fredagen. Finländaren Tomas Weckesten vann på 5.20 före tre man på 4.85. Kvilles Filip Gyllensten drog 24 år gammal på sig den blå-gula landslagströjan för allra första gången och slutade tvåa. Han har aldrig varit med i vare sig u- eller j-landslaget tidigare och blev nu alltså tvåa. Totalt sett blev det dock ingen optimal start för herrarna eftersom det blev 7-15 i poäng där tre man delade andraplatsen. Men det är ändå plus jämfört med prognosen som talade om 6–16.

Yannick Tregaro gjorde landskampscomeback
SM-vinnaren Oscar Janson kom inte till start i stav på grund av en ömmande hälsena vilket slutade med att tränaren Yannick Tregaro, 38, hoppade in och säkrade en poäng tack vare 2.50. Detta 18 år efter att han gjorde sin första finnkamp. Då blev han sexa på 2.05 i höjd i Helsingfors med Stefan Holm som segrare vars pers i stav för övrigt är just 2.50.
/Jonas Hedman

Resultat män stav
Tidsprogram Finnkampen
Live-resultatlänken lördag-söndag

Läs också:
Dubbeljobbarna som ska göra det
Detaljerad finnkampsprognos gren för gren som pekar på svensk dubbelseger
Unikt möte – Susanna Kallur mot framtidens häcklöpare
Wictor och Marinda – två av 15 landskampsdebutanter mot Finland
Så går det i Finnkampen i helgen

Ungdomsfinnkampen:
Tufft motstånd när framtidens friidrottare intar banan – prognos gren för gren

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen