Hanna längst till vänster i den jämna spurten där hon bara vara 0.03 från tredjeplatsen. Foto: Samuel Lopez

Hanna Hermansson efter superloppet: ”Jag fattade ingenting!”

Natten till måndagen gjorde Turebergs Hanna Hermansson, 28, sitt livs hittills bästa 800 m-lopp då hon sprang i mål som fyra på 2:00.94 i Portland, Oregon – personligt rekord med hela två sekunder och VM-kval!

Efter att tidigare i vår satt personbästa med 2:02.82 fanns det självförtroende. Efter 400 m-passering på 59.8 som åtta avancerade Hanna och hade en jämn fight om segern med tre andra tjejer de sista hundra meterna. Hon slutade fyra på 2:00.94 och underskred därmed VM-kvalgränsen till London med sex hundradelar!
– Jag fattade ingenting. Först såg jag inte tiden men hörde sedan hur mina lagkompisar skrek att jag sprungit på två minuter. Men jag trodde inte riktigt på det och var tvungen att springa till resultattavlan och titta! säger Hanna.

”Jag var tvungen att kolla resultattavlan för att tro att det verkligen var en 2:00-tid!” Foto: Samuel Lopez

”Blev precis som jag hoppats”
Loppet utvecklade sig precis som Hanna hoppats.
– Jag visste att de andra skulle gå ut hårt men jag ville hålla mig runt 59 sekunder så jag lade mig i bakre delen av klungan. Sedan avancerade jag efter 500 meter så vi var fyra tjejer som i princip låg sida vid sida sista hundra meterna. Den konkurrensen bidrog verkligen till att jag kunde trycka på hela vägen till mål, säger Hanna.
Skillnaden mot de lopp hon sprungit tidigare var att hon då varit relativt ensam sista biten och inte haft placeringar att kämpa om.
– Jag hoppades på en bra tid men det här var snabbare än vad jag vågat tro!

Hanna och Jorge Jabaz som coachar träningsgruppen som Hanna tillhör i USA. ”Urban Aruhn är min tränare men Jorge ser till så att jag alltid har någon att träna med här i USA”, säger Hanna. Foto: Samuel Lopez

Sjunde snabbaste genom tiderna   
Det är en saga som nästan är svår att ta in. Det är bara 2,5 år sedan Hanna Hermansson började träna löpning och efter 2:08 första året gjorde hon 2:03.32 i fjol och var inte långt från EM-kvalgränsen. Och nu är hon sjunde snabbaste svenska genom alla tider men är ända att betrakta som nybörjare …
Och fram till fjärdeplatsen på genom tiderna-listan fattas lite drygt tre tiondelar så Maria Akraka, Charlotte Schönbeck och Jill McCabe får se upp!
Hanna flyttade till USA för att studera och blev kvar. Hon är gift och bor i Los Angeles men har Urban Aruhn som tränare och representerar Turebergs FK. Att formen är bra har de senaste träningspassen indikerat.
– Jag sprang en 600 m-intervall på 1:28 tidigare i veckan plus några 200-ingar efteråt. Det var första gången jag sprang under 1:30 och det kändes dessutom relativ lätt, så det gav mig självförtroende.
Ett annat pass var 2×400, 2×300 och 2×200 meter med fem minuters vila.
– Då sprang jag i princip en sekund snabbare på alla lopp jämfört med förra året så jag visste att jag var i form för att sätta personligt rekord. Men att jag skulle göra det med nästan två sekunder på en gång var bättre än vad jag trott!

Till Sverige till midsommar
Om knappt två veckor flyger Hanna hem till Sverige för att tävla. Hon landar på midsommarafton och första tävlingen kan bli Sollentuna GP den 29 juni. Sedan väntar fler tävlingar och förhoppningsvis på samma höga nivå. Då kan en VM-start i London bli aktuell.
/Jonas Hedman

Läs även:
Hanna Hermansson är tillbaka – kan det bära ända till VM i London?
Från ingenstans till landslagsklass på 800 m

De tio snabbaste svenskorna på 800 m
1:59.20  Abeba Aregawi, Hammarby IF, 2013
1:59.41  Lovisa Lindh, Ullevi FK, 2016
1:59.44  Malin Ewerlöf, Spårvägens FK, 1998
2:00.58  Maria Akraka, Rånäs 4H, 1991 (2:00.01 inomhus 1998)
2:00.70  Charlotte Schönbeck, IFK Lidingö, 2010
2:00.71  Jill McCabe, Malmö AI, 1984
2:00.94  Hanna Hermansson, Turebergs FK, 2017
2:01.62  Monica Lundgren, Täby IS, 1998
2:01.86  Monica Westén (Rydén), IF Göta, 1993
2:02.06  Linda Olsson, Täby IS, 1998

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen