Daniel Ståhl passerade Ricky Bruch och är nu den främste poängplockaren i diskus i Finnkampens historia. Foto: Deca Text&Bild

Historisk seger för Daniel Ståhl – överträffade Ricky Bruch

Det blåste okej diskusvindar i Finnkampen på Stockholms Stadion på lördagseftermiddagen och det utnyttjade Daniel Ståhl till att vinna på 66.44. Därmed tog han sin tionde raka finnkampsseger och blev samtidigt den meste poängplockaren i grenens historia.

– Helt magiskt att kasta inför den här publiken. Det har varit full rulle efter VM-guldet och det blir några tävlingar till före Diamond League-finalen i USA om två veckor innan semester väntar, säger Daniel.
Han inledde med två misslyckade kast på fel sida 60 m-linjen men i tredje kom 65.35 och ledning. Och så långt i fjärde – längre än hans eget finnkampsrekord på 69.42 från 2019 – när diskusen landade på 70 m-linjen. Men han lyckades inte stå kvar.

13:e trippelsegern
I fjärde prickade Simon Pettersson Daniels ledarresultat men även han trampade över. I näst sista ökade Daniel till 66.44 och ledde då med drygt fyra meter före Simon.
Inför Daniels sista kast stod publiken upp och klappade i takt. Han skickade iväg diskusen 66.40 och segern var i praktiken klar. Simon tvåa på 62.31 och Jesper Ahlin trea på persnära 58.47. Trippelsegern var Sveriges 13:e i diskus i finnkampshistorien och den nionde på de senaste tio åren och samtliga gånger har Daniel varit inblandad.

Vilken debut av Jesper
Turebergs finnkampsdebutant Jesper Ahlin, 20, var med 58.47 bara några decimeter från det personliga rekord han satte som SM-trea i Söderhamn för en månad sedan. Då förbättrade han sig i både kval och final med totalt över åtta meter. Och nu nästpers. Bäst när det gäller med andra ord.

Ståhl bäst genom tiderna
Daniel gjorde nu sin tolfte finnkamp och tog sin tionde raka seger i diskus. Ricky Bruch gjorde 13 och vann sju med vilket han samlade ihop 75 poäng. Den noteringen överträffade Daniel med sin seger som gav sju nya poäng så att han nu har 78.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs mer:
Finnkampen: Sverige leder dubbelt – men hyperjämnt

All finnkampsstatistik i diskus

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen