Norges Grete Kirkeberg sprang i mål som vinnare på Grönsta gärde för första gången. Foto: Jonas Hedman

Historisk veteranseger för Norges Grete Kirkeberg i Lidingöloppet – slog Evy Palms rekord

En av de första vinnarna på Grönsta gärde på lördagsförmiddagen var Norges Grete Kirkeberg, 52, som spurtade i mål som vinnare i K50-klassen över 10 km på 38:36. Det innebar seger med nästan fyra minuter men framför allt att hon slog Evy Palms K50-rekord med 24 sekunder. Det var 1993 som den då 51-åriga Evy, en av Sveriges främsta långdistanslöpare genom tiderna, satte det gamla rekordet.

– Jättekul att vinna! Jag har som bäst varit tvåa i Lidingöloppets elitklass på 15 km så detta var första segern för mig här på Lidingö, säger en strålande glad Grete Kirkeberg.
Hon är en av Norges bästa långdistanslöpare genom tiderna och har bland annat vunnit Stockholm Marathon tre gånger (Evy vann fyra gånger). Främsta meriten är 16:e-platsen i VM-maran i Aten 1997, en distans där hennes personliga rekord är 2:36:40 från 1996.

18 år långt uppehåll
Grete avslutade elitkarriären 1998, höll upp i över 18 år men har nu gjort comeback och visade verkligen att hon har löpförmågan kvar.
– Jag har ju varit här med familjen de senaste sju åren eftersom barnen springer och det är verkligen en kul tävling det här! säger Grete.
Tvåa i K50-loppet blev Norges Synøve Brox på 42:18 och trea bästa svenska, Skellefteås Eva-Karin Andersson, på 44:44.
Resultaten
/Jonas Hedman

Läs även:
Suverän seger på Lidingöloppets tremil för Örgrytes Maria Larsson
Vilket Lidingölopp av David Nilsson – sjätte snabbaste svensk genom tiderna
Lyckad debut på 15 km för Olle Walleräng

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen