Snabbaste 60 m-tiden i ISM på 46 år och svenskt rekord på 200 m. MAI:s Julia Henriksson hade all anledning att vara nöjd med helgen i Karlstad. Foto: Deca Text&Bild

ISM: Dubbelseger och rekord för Julia Henriksson

Inne-SM i Karlstad bjöd på riktigt fin friidrott i dagarna tre med härlig kamp om guldet i många grenar inklusive ett svenskt rekord. För det stod Julia Henriksson med 23.03 på 200 m på söndagseftermiddagen. Hon var en av fyra dubbelvinnare i ett mästerskap där det noterades över hundra personliga rekord i den fantastiska Eva Lisa Holtz Arena.

– Helt otroligt! Jämfört med förra veckan så hade jag mer självförtroende och vet att formen är bra. Jag försökte gå under 23 sekunder men jättekul med svenskt rekord, säger Julia Henriksson.
51:a inomhusmästerskapen med SM-status genomfördes i Karlstad med IF Göta som utmärkt arrangör i vad som faktiskt var det första ISM:et i staden. Arenan är den blott tredje med sex banor runt vilket bidrar till bra resultat på inte minst 200 och 400 m.
Det utnyttjade Malmö AI:s Julia Henriksson till att i 200 m-försöken på fredagskvällen tangera Irene Ekelunds elva år gamla mästerskapsrekord på 23.15 som då var svenskt inomhusrekord. I finalen ett knappt dygn senare rusade hon på bana sex i mål på 23.03 och förbättrade därmed sitt en vecka gamla svenska rekord från Nordenkampen i Oslo med tre hundradelar.

Bästa SM-tiden på 46 år
Julia försvarade nu sin sprintdubbel från ISM i Malmö ett år tidigare genom att på lördagen värma upp med 7.22 och en 14 hundradelar stor seger på 60 m. Det innebar avancemang till tredje plats på den svenska genom-tiderna-listan och var också den näst snabbaste tiden i mästerskapshistorien.
Bara Linda Haglund har sprungit snabbare – och det en enda gång – vilket var 1978 då hon vann RM i Falun på 7.17.
– Jag är jättetacksam för hela säsongen men har valt att tacka ner till inomhus-VM för att fokusera på utomhussäsongen och framför allt EM i Rom i juni, säger Julia Henriksson.

Såååå många personliga rekord
Det sattes pers i parti och minut kändes det som och en summering visar att det registrerades hela 113 personliga rekord under de tre dagarna – 50 för män och 63 för kvinnor. Tolv av dem resulterade i förändringar på tio-bästa-listorna genom tiderna.
Bland dessa fanns tre mästerskapsrekord där det förutom Julias två noteringar kom en toppnotering på kvinnliga 1500 m tack vare Turebergs Yolanda Ngarambe. Att hon är i sitt livs form visade hon en vecka tidigare då satte svenskt rekord på 1 mile med 4:23.68 i New York efter att ha passerat 1500 m på 4:06.10 (trea genom tiderna i Sverige).

Yolanda slog det 26 år gamla rekordet
På fredagskvällen vann Yolanda 3000 m med tio sekunder på 9:04.45 efter att ha byggt upp hela segermarginalen på slutvarven. På söndagen sololöpte hon beslutsamt från start till mål och nådde efter höga 64 sekunder på första 400 meterna målet på 4:10.39 – 47 hundradelar snabbare än Malin Ewerlöfs mästerskapsrekord satt på ISM i Eskilstuna 1998.

Lovisa magiska två timmar …
Högbys mångkampare Lovisa Karlsson tappade mycket träning i januari på grund av skadekänning. Ändå valde hon att köra en femkamp i Belgien förra helgen vilket slutade med 4.233 poäng – bara nio poäng från det personliga rekordet.
Lovisa och coach Nadja Casadei förstod ingenting. Hur kunde det gå så bra?Efter helgen i Karlstad är förvåningen ännu större. För det Lovisa åstadkom lördag-söndag i Eva Lisa Holtz Arena var verkligen speciellt.

… som resulterade i dubbla guld
Lovisa startade i två grenar, tog lika många guld och satte fyra personliga rekord. Det började med längdkval på lördagseftermiddagen där hon efter övertramp i första flög 6.42 – pers med nio centimeter och bara två centimeter från topp-10 genom tiderna.
Söndagen inleddes med 60 m häck och personbästa direkt i försöken med 8.22. Det följdes av 8.21 i försöken och seger med 0.05 före Julia Wennersten.
Lovisa hann knappt stanna efter mållinjen förrän hon sprang till längdgropen där hon i sista hoppet fick på 6.55.
Därmed avancerade hon från femte till första plats och blev för andra gången på två timmar svensk mästare. Resultatet förde också upp henne till sjätte plats genom tiderna i Sverige.

Tidernas längdfinal
Trots att våra två bästa – Khaddi Sagnia och Emilia Sjöstrand – saknades blev det tidernas SM-tävling i längd med fyra tjejer över 6.40. När sista omgången började Tilde Johansson på 6.48 men lördagens trestegsvinnare Maja Åskag passerade med en centimeter och Lovisa alltså med ytterligare sju.

Nionde raka guldet
Dubbelvinnare blev även Andreas Kramer som efter nionde (!) raka ISM-guldet på 800 m efteranmälde sig till 1500 m och där var helt överlägsen på slutvarvet fram till en drygt två sekunder stor seger på 3:42.24. Därmed upprepade han dubbeln från ISM 2022.

Moas snabbaste på elva år
Till avdelningen överraskningar hörde även Moa Hjelmers prestation på favoritdistansen 400 m. 15 år efter att hon vann  sitt första ISM-guld (200 m) blev hon nu åter inomhusmästare och det på sin bästa inomhustid på elva år. Efter ett skadestört 2023 utan ett enda 400 m-lopp har hon tagit examen på socionomprogrammet och jobbar nu heltid som socionom.
Lägger man till rollen som tvåbarnsmamma så förstår man att det inte är helt enekelt att bedriva en elitsatsning. Fortsatta skadekänningar under inomhussäsongen gjorde det inte lättare men Moa genomförde ändå tre 400 m-lopp före ISM samlade strax under 55 sekunder. Det gjorde henne till en av nio svenskor under den gränsen och det såg på förhand ut som en svår och på gränsen till övermäktig uppgift att nå finalen. Speciellt som det var fyra heat där bara vinnaren i varje plus två tider gick vidare.
Men i försöken höll hon den 14 år yngre Moa Granats rygg och spurtade sedan förbi till en två hundradelar stor heatseger på 53.90 – Hjelmers bästa inomhustid på elva år.
Skulle hon orka även i finalen? Hon gav i alla fall inte upp på förhand utan tog starten  och ledde in på gemensam bana efter 24.6. Och hon höll hela vägen in i mål och klarade till och med att stå emot Granats starka avslutning. En tiondel skilde där Moa Hjelmers 53.51 är hennes bästa inomhustid sedan hon satte det gällande svenska inomhusrekordet 52.04 som IEM-trea i Göteborg 2013.
Guldet var hennes sjunde inomhus på distansen och 21:a individuella totalt.

Melwin passerade äntligen milstoplen
En kvart efter att tävlandet tagit slut i Eva Lisa Holtz Arena på lördagskvällen fortsatte det i den privatägda ECC Arena i Kil en mil bort. Där inleddes klockan 19 manliga höjdfinalen där Kils AIK:s Melwin Lycke Holm var helt överlägsen och säkrade guldet redan på 2.06.
Han var felfri över fem raka höjder upp till 2.15 och tog sedan 2.20 i sista. Personbästa med två centimeter och verkligen ett ”äntligen” efter att han klarat 2.18 sex gånger de senaste två åren.
Efter otaliga försök att förbättra 2.18-noteringen så lyckades det i 51:a hoppet. Det innebär att Melwin bara har tre centimeter kvar till att ta sig in på den svenska topp-10-listan genom tiderna.

Härligt arrangemang
IF Göta Karlstad har nu huserat i den fantastiska Eva Lisa Holtz Arena i nästan två år och redan hunnit arrangera Nordenkampen och JSM (förra vintern) och nu inne-SM. Det gör det verkligen bra och det kommer bli fler inomhusmästerskap i solstaden.

/Jonas Hedman

Resultaten

Svenskt rekord
• K 200 m: 23.03 Julia Henriksson, Malmö AI
(Förra: 23.06 J Henriksson, Bærum, NOR, 11/2 2024)

Mästerskapsrekord
• K 200 m: 23.15 Julia Henriksson (tangering i försöken)
• K 200 m: 23.03 J Henriksson (i finalen)
(Förra: 23.15 Irene Ekelund, Kils AIK, 2013)
• K 1500 m: 4:10.39 Yolanda Ngarambe, Turebergs FK
(Förra: 4:10.86 Malin Ewerlöf, Spårvägens FK, 1998)

Dubbelvinnare
• Andreas Kramer, 800 och 1500 m (1:47.93 resp 3:42.24)
• Julia Henriksson, 60 och 200 m (7.22 resp 23.03)
• Yolanda Ngarambe 1500 och 3000 m (4:10.39 resp 9:04.45)
• Lovisa Karlsson, 60 m häck och längd (8.21 resp 6.55)

Biografier på friidrottsstatistik.se (tränare inom parentes)
Julia Henriksson, Malmö AI (Kent Olsson)
Andreas Kramer, Ullevi FK (Per Skoog)
Yolanda Ngarambe, Turebergs FK (Tom Nohilly)
Lovisa Karlsson, Högby IF (Nadja Casadei)

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen