Personligt rekord med över fyra meter! Foto: Anders Walther

Jättepers i spjut av doldisen Jonathan Harley

I spanska Albir gjorde Ullevis Jonathan Harley, 23, sitt livs tävling på fredagen då han förbättrade sitt personliga rekord med över fyra meter till 77.56! Därmed avancerade han till 16:e plats på den svenska genom-tiderna-listan. (Se filmen från rekordkastet längst ner på sidan.)

– Jag är så glad! Det var perfekt medvind, strålande sol och 20 grader! Jag bor i Luleå så det har bara blivit två kastpass innan tävlingen och jag kunde aldrig tro att det skulle bli så här långt! säger Jonathan som nu gjorde sin första tävling sedan augusti förra året.

Kom till idrottsplatsen för att träna
Han är på träningsläger i Spanien och kom till idrottsplatsen i Albir för att träna lätt och köra lite tester. Men på plats var ett några kastare som skulle tävla i Albir Garden Open och det slutade med att Jonathan efteranmälde sig och gjorde sitt livs tävling!
75.75 i första omgången var personligt rekord med över två meter och i tredje blev det ytterligare två meter! 77.56 hade räckte till fjärde plats i fjolårets svenska årsstatistik och bara 15 svenskar har kastat längre genom alla tider.

Pers trots väldigt lite kastträning
Jonathan hade före tävlingen bara gjort två kastpass utomhus tidigare i år vilket var i Göteborg före avresan till träningslägret. Igår åkte han fem timmar bil från Göteborg till Arlanda och landade sedan i Albir på torsdagskvällen.
Serien i sin helhet var  75.75, 72.86, 77.56, x, 69.52 och x. Vann tävlingen gjorde Lettlands Ansis Bruns på 79.25 med Jonathan tvåa och ende svensk i tävlingen.

Studerar i Luleå
Jonathan kommer från Hyltebruk i Halland och tävlade till 2016 för Rydö ASK men är ny i Ullevi FK denna säsong. Anledningen till att han bor i Luleå är studier, Jonathan läser till fysioterapeut.
Hans gamla pers var 73.28 från SM i Sollentuna förra året då han slutade fyra, knappt tre meter från bronset i en tävling som vanns av dubble EM-finalisten Kim Amb. Andra meriter är två JSM-brons.
Det ska bli spännande att se vad Jonathan kan göra i sommar – till 80 m-gränsen är det nu mindre än 2,5 meter!
/Jonas Hedman

Apropå spjut:
”Det kom en tår när jag fick beskedet” – Anders Borgström om tränarlivet på Taiwan

Se Jonathan Harleys rekordkast (filmat av Anders Walther):

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen