Förbundskapten Karin Torneklint och Khaddi Sagnia gjorde tre mästerskap tillsammans det gångna året och ser fram mot ytterligare blågula insatser 2017. Foto: Jonas Hedman

Khaddi Sagnia drar lärdom av 2016 när siktet ställs in på VM i London

Längdhopparen Khaddi Sagnia, 22, hade ett 2016 som gick upp och ner på grund av skadekänningar men hon fick till ett helt okej EM i Amsterdam där hon slutade sexa på 6.59. OS blev en besvikelse men säsongsavslutningen med årsbästat 6.74 på Finnkampen i Tammerfors, bara fyra centimeter från hennes personliga rekord, var bra. Nu laddar hon för 2017 där VM i London är det stora målet medan det ännu inte är helt klart om det blir någon innesäsong.

Khaddi var med i alla tre mästerskapen 2016 men lyckades inte få till det när det verkligen gällde i OS efter att ha varit VM-sjua på personligt rekord ett år tidigare. I Rio hade Khaddi bara ett godkänt kvalhopp som mätte 6.25.
– Jag försökte intala mig att det var en vanlig tävling men jag satte en jobbig press på mig själv och då fungerade det inte. Sedan bidrog skadeproblemen också. Det var först till Finnkampen en månad senare som pressen släppt och då blev det också långt, säger Khaddi.
Problemen började under inomhussäsongen då hon fick ont i ett lår, men smärtan försvann och hon åkte till inne-VM i Portland där hon tyvärr fick avbryta direktfinalen efter två hopp där hon blev fjortonde på 6.08.

Träningsläger i Sydafrika
Under hösten har träningen gått bra och hon har varvat med en hel del rehabträning för att bli helt symptomfri.
– I somras kunde jag inte genomföra alla tävlingar på ett bra sätt på grund av skadekänningarna så nu har jag och min tränare Katrin Klaup bestämt att skynda långsamt med tävlandet eftersom det är viktigt att hinna göra den träning jag behöver, säger Khaddi.
Under november har hon bland annat varit på träningsläger i Sydafrika tillsammans med fyra träningskompisar.
– Det fungerade jättebra! Det var första gången jag var i Stellenbosch och det är skönt att få ett miljöombyte, värme och kunna träna i shorts. Vi brukar åka så tidigt som i november så att man kommer hem i god tid för innesäsongen eftersom man annars riskerar att bli sjuk.

”Jag har familjen i London”
2017 års stora mål är VM i London där Khaddi har en sjundeplats från Peking 2015 att försvara.
– Jag har en syster i London som kommer och tittar så då vill jag vara i form och prestera!
Men innan dess väntar förhoppningsvis en inomhussäsong och sedan bland annat Lag-EM i Vasa i juni och en rad tävlingar innan det är dags på olympiastadion i London i början på augusti.
/Jonas Hedman

Se Made by Sweden med Khaddi Sagnia som sändes i Viasat inför OS i Rio

Läs även:
Världsklass av Khaddi när Sverige vann Finnkampen
Inget avancemang för Khaddi OS-kvalet
Härlig säsongsdebut av Khaddi
En leende EM-sexa trots att medaljen var såååå nära

Khaddis bästa tävlingar 2016
6.74 1  Tammerfors, FIN 4/9 Finnkampen
6.70 1  Göteborg 15/7 FGP
6.69w 1  Sollentuna 28/8 SM
6.68w  1  Göteborg 11/6
6.59  6  Amsterdam, NED, 8/6 EM

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen