Lovisa nådde inte riktigt ifatt Anita Hinriksdottir – tolv hundradelar fattades fram till bronset. Foto: Deca Text&Bild

Lovisa Lindh snubblande nära medalj

Ingen mer än Lovisa visste hur lätt hon kände sig i finalen och att hon var inställd på guld när en spanjorska framför henne snubblade till. Detta 250 meter från mål och även om Lovisa höll sig på benen så kostade det kraft. Hon blev till slut trea på 2:01.37 – bara 0.12 från brons. Se hela finalen nederst på sidan.

– Jag vet inte riktigt vad som hände, det gick så fort. Men jag kände att jag förlorade en medalj, garanterat, och jag är i så pass bra form att jag hade kunnat vara med och slåss om guldet, säger Lovisa.
Hon låg fyra-femma genom större delen av loppet men var på väg att avancera i incidenten i kurvan 250 meter från mål. Ut på sista varvet tog hon en placering men nådde sedan inte ikapp Islands Anita Hinriksdottir även om hon tog in flera meter. 2:01.25 för Hinriksdottir och nytt personligt rekord med 2:01.37 för Lovisa som passerade 200 m på 29,1 (6:a), 400 m på 59,9 (5:a) och 600 m på 1:30.6 (5:a).
– Jag sprang precis enligt plan, men planen var väl inte att snubbla på spanjorskan. Det var synd för annars hade jag kunnat vara med och slåss om guldet, så bra kändes det, säger Lovisa.

Personligt rekord trots allt
Vann loppet gjorde favoriten Selina Büchel på schweiziska rekordet 2:00.38, en enda hundradel före Storbritanniens Shelayna Oskan-Clarke.
Lovisas 2:01.37 är innepers med tre tiondelar och att hon förstärkte sin tredjeplats på den svenska genom-tiderna-listan där hon bara har Malin Ewerlöf (2:01.31) och svenska rekordhållerskan Maria Akraka (2:00.01) före sig inomhus.
En enda svenska har en bättre placering på 800 m i inne-EM genom tiderna på 800 m – Malin Ewerlöf som tog silver i Valencia 1998. Jill McCabe var fyra i Göteborg 1984.

Sverige lämnade in protest
Det var brittiskan Oskan-Clarke som knuffade spanjorskan Guerrero 250 m från mål som Lovisa Lindh sedan sprang in i och nästan höll på att falla.
Sverige lämnade in protest som avslogs. Hade den gått igenom hade brittiskan, som var tvåa i mål, diskvalificerats och Lovisa hade blivit bronsmedaljör. Men så blev det alltså inte utan ursprungliga resultatlistan kvarstår.
/Cege Berglund

800 m-finalen

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen