Han vann inte sista banloppet, men det är som en vinnare vi kommer att minnas Mo Farah. Foto: Deca Text&Bild

Mo Farah tog fjärde OS-guldet – kopierade Lasse Viréns dubbla dubbel

5000 m-finalen i Rio blev en spännande fight fram till upploppet i bra fart med 2:37 på första kilometern och samma fart på den andra. Sedan sjönk tempot så att 3000 m passerades på 7:57.15. I stort sett hela klungan var med men sedan hamnade på något märkligt sätt favoriten Mo Farah allra längst fram redan en dryg kilometer från mål.
Var det för att kontrollera och hålla ner farten inför spurten?

Han gjorde det igen
Sista kilometern blev som ett galet crescendo där farten trissades upp hela vägen och Farah fick flera gånger försvara förstaplatsen. Vid klockringningen utmanade Etiopiens Hagos Gebrhivet och han försökte på nytt med 200 meter kvar.
Men Farah höll spetspositionen vid sargen och hade lite kvar när de svängde in på upploppet och gled ifrån till en 1.5 sekunder liten seger på 13:03.30. Detta efter sanslösa 2:23.94 på sista kilometern och 52.83 på slutvarvet.
Men tvåa i mål var inte Gebrhivet utan amerikanen Paul Chelimo som kom med en riktigt bra spurt. Tyvärr diskvalificerades han för att ha trampat innan för linjen i den sarglösa första kurvan 350 meter från mål. Ytterligare två löpare diskvalificerades av samma orsak vilket innebar att 42-årige amerikanen Bernard Lagat, som tog OS-silver på 1500 m redan för 16 år sedan, flyttades upp på bronsplats.
Men USA protesterade mot diskningen av Chelimo och Kanadas Mohammed Ahmed (men inte Etiopiens Muktar Edris) återinfördes i resultatlistan vilket innebar femteplats för Lagat.

Kopierade Lasse Virén
Mo Farah tog guld på 5000 och 10 000 m i London 2012 och upprepade prestationen nu i Rio vilket innebar att han kopierade finländaren Lasse Viréns bedrift från München 1972 och Montreal 1976.
Resultaten
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen