Årsdebut i Karlsruhe – samma stad som Susanna Kallur 2008 satte det ännu gällande världsrekordet på 60 m häck i. Foto: Deca Text&Bild

Mondo Duplantis redo för ny säsong – fyra svenskar i Karlsruhe ikväll

Efter drygt fyra månaders paus är det nu dags för den storinternationella galafriidrotten att återstarta. Först ut av vinterns storgalor är tyska Karlsruhe och deras största affischnamn detta år är en viss Mondo Duplantis. Det har gått två år sedan han satte två världsrekord – 6.17 och 6.18 – inom loppet av en vecka och i fjol vann han 15 av 17 tävlingar inklusive OS, inne-EM och Diamond League-finalen.

Det handlar om årsdebut för Mondo men eftersom han själv sagt att formen är bra finns det ändå anledning att förmoda att Renaud Lavillenies 5.95 i fjol knappast får mer än ett år som tävlingsrekord. För av Mondos totalt tio tävlingar de två senaste innesäsongerna har alla utom en resulterat i segerresultat som börjat med siffran 6!

Mondo inleder ikväll i Karlsruhe säsongen som sedan avslutas med inne-VM i Belgrad i mitten på mars. Däremellan bl a hans egen gala i Uppsala den 9 februari. Foto: Deca Text&Bild


Möter fem av OS-finalisterna

Fem av de nio motståndarna är bekanta från OS-finalen i Tokyo: 4:orna KC Lightfoot och Emmanouil Karalis (precis som Mondo födda hösten 1999!), 6:an Piotr Lisek, 9:an Oleg Zernikel och 11:an Bo Kanda Lita Baehre. Lightfoot är dessutom årets ”regerande” statistiketta med 5.91.

Bra motstånd för Thobias Montler
I manliga längdhoppet kommer två OS-finalister till start varav en är 7:an Thobias Montler och den andre är rutinerade spanske Tokyo-4:an Eusebio Caceres. En spännande debut i den här typen av sammanhang gör den fortfarande 18-årige fransmannen Erwan Konaté som i fjol förbättrade sig med totalt 82 cm till 8.12, ett resultat som gav honom JVM-guldet i Nairobi.

Årsdebut för Lovisa och Andreas
Våra 800m-rekordhållare Lovisa Lindh och Andreas Kramer drar också igång sina 2022 i Karlsruhe. Lovisa springer kl 20.03 och möter VM-ettan 2019 Nakaayi, hemmahoppet Hering och rutinerade Yarigo vilket borde innebära jämbördigt och inspirerande motstånd.
Andreas tuffaste motståndare torde bli britten Elliot Giles som i Karlsruhe i fjol vann med svensken som 6:a. Giles var ju senare under 2021 bara 0.21 från OS-finalen i Tokyo. Andreas ställs dessutom mot 2019 års europamästare inomhus de Arriba och tvåfaldige IVM-finalisten Smaili.
Manliga staven har tävlingens vassaste startfältet sedan kvinnliga höjden precis tappat sina två toppnamn Lasistskene och Mahutjich på grund av sjukdom.

Äldsta galan
Galan i Karlsruhe är en av de allra äldsta: Med premiären 1985 blir årets upplaga alltså nr 38 i ordningen. Grenen med den mest imponerande traditionen är manliga 3000m. För det har man framförallt legendariske Haile Gebrselassie att tacka: Han vann nämligen distansen fem gånger på tider mellan 7:26.15 (1998, då världsrekord!) och 7:31.27!

Världsrekordförsök
I år är tanken att Hailes 20-årige landsman Berihu Aregawi skall bygga vidare på den högklassiga traditionen. Fart är nämligen beställd för är att Aregawi (som satte världsrekord på 5 km väg på Nyårsafton) skall kunna attackera inte bara Hailes tävlingsrekord utan också Daniel Komens 24 år gamla världsrekord 7:24.90

Vi minns Susanna Kallur
Apropå Karlsruhe-galans långa ärorika historia var det ju där som Sanna Kallur för 14 år sedan satte det ännu gällande världsrekordet på 60m häck med 7.68. Ett tävlingsrekord som dock faktiskt inte är hallrekord. Detta eftersom galan 2015 flyttade från Europahalle till rymligare Messehalle för att få plats med både en 6-banors rundbana, som f ö är den bana som användes på Inne-EM i Scandinavium 2013, och publik.

/A. Lennart Julin

SVT24 och Play sänder med start 20.00.

Svenskarna i Karlsruhe World Athletics Indoor Tour Gold
19.06 M Stav, Mondo Duplantis
19.11 M Längd, Thobias Montler
20.03 K 800 m, Lovisa Lindh
21.19 M 800 m, Andreas Kramer
I förtävlingen springer dessutom Sävedalens Amélie Svensson B-final på 1500 m kl 19.30.

Tidsprogram, startlistor och resultat

Se SVT:s intervju med Mondo Duplantis från i måndags (börjar efter 1:10 minuter)

Mondo Duplantis biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
Mondo årets manliga idrottare – lysande utdelning för friidrotten på idrottsgalan
OS-guld för Mondo – nära världsrekordet
Mondo testade världsrekordet på Stockholms Stadion
Fantastisk segermarginal när Mondo vann inne-EM

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen