Osannolik JVM-eftermiddag med dubbla svenska guld – som kunde varit tre …

Örgrytes Gabriel Wallmark stod för en lysande insats då han vann JVM-finalen i tresteg i Nairobi på nya svenska juniorrekordet 16.43. Det följdes ett par timmar senare av längdseger för Maja Åskag. Det kunde faktiskt ha blivit ett tredje JVM-guld tack vare Täbys Oskar Edlund som var först i mål i 400 m häck-finalen på lysande 49.20. Men han diskvalificerades en halvtimme efter loppet för att ha dragit ett ben utanför en häck.

I direktfinalen i tresteg tog Gabriel Wallmark ledningen med 15.91 i första omgången. Han passerades i andra av Jamaicas Jaydon Hibbert med 16.05 men återtog förstaplatsen direkt tack vare 16.29.
I fjärde kom segerresultatet 16.43 som innebar att Gabriel förbättrade sitt eget månadsgamla svenska juniorrekord från U20-EM i Tallinn med fyra centimeter. Därmed följde han upp U20-EM-guldet på allra bästa sätt.

”Det känns otroligt”
– Det känns otroligt! JVM har varit mitt stora mål i år tillsammans med U20-EM. Det var en jättebra tävling, fina förhållanden och bra vindar så jag hade inte kunnat önska något mer, säger Gabriel.
– När Jamaica-killen passerade mig med 16.05 så började adrenalinet pumpa och jag förstod att jag skulle hoppa långt i påföljande hopp.
– Jag hade även ett långt övertrampshopp med tån aningen för långt fram på plankan. Det finns mer i kroppen och det känns som att jag hoppar lite på säkerhet. När jag får med mig farten över plankan ännu bättre så kan det bli längre, mycket längre, säger Gabriel.

Delad nia genom tiderna
Guldet var Sveriges blott andra i JVM genom tiderna på pojksidan. Det första tog Mondo Duplantis i stav för tre år sedan. Gabriel förbättrade på U20-EM i Tallinn i juli Christian Olssons 22 år gamla svenska juniorrekord med nio centimeter till 16.39 och nu alltså med ytterligare fyra. Det gör honom till delad nia genom tiderna bland svenska seniorer tillsammans med Thomas Eriksson som satte sitt pers 1984.
På årets världsbästalista för 19-åringar är Gabriel tvåa. Ledaren Sean Dixon-Bodie, USA, var inte med i Nairobi.

Oskar Edlund var först i mål i 400 m-häckfinalen men diskvalificerades för att ha dragit ena benet utanför en häck. Foto: Deca Text&Bild

 

Guldet som inte blev …
Täbys Oskar Edlund tog silver på 400 m häck på U20-EM i Tallinn i juli och var i betydligt bättre form i Nairobi. Han vann sitt försöksheat i torsdags på 52.77, var snabbast i sin semi dagen efter med 50.70 – och först i mål i finalen på söndagen på lysande 49.20. Det var hela 95 hundradelar snabbare än hans eget ett år gamla svenska juniorrekord och en tid som bara tre svenska seniorer överträffat.

Motprotesten gick inte igenom
Men en halvtimme efter målgång kom beskedet att Jamaica protesterat till grenledaren om att Oskar skulle ha dragit ena benet utanför en häck i andra kurvan. Denne valde då att diskvalificera svensken. Sverige lämnade då in en protest till juryn. Detta eftersom Oskar fällt häcken, vilket är tillåtet, och i och med det rimligen inte borde ha kunnat dra benet så långt utanför. Men juryn gav sig inte och upphävde aldrig diskvalifikationen.
Verkligen ett hårt slag för Oskar som gjort sitt livs lopp.

Ett i övrigt perfekt lopp
Oskar hade bana fyra och kunde se merparten av sina motståndare de första 300 meterna. Halvvägs var det tre man i ledning – Oskar, Turkiets Berke Akcam och Jamaicas Devontie Archer. In på upploppet var det helt jämnt mellan de tre men medan de andra två inte fick optimala häckpassager så var det just vad Oskar lyckades med. Han ledde över sista häcken och sedan var det ingen snack om saken. Han nådde målet på 49.20 – 18 hundradelar före Akcam.
Läs artikeln om Maja Åskags längdguld
/Jonas Hedman

Resultaten
P19 Tresteg
P19 400 m häck

Läs även:
Maja Åskag historisk – tog andra JVM-guldet
JVM-guld i tresteg för Maja Åskag efter dramatik
Tallinn var Sveriges bästa U20-EM genom tiderna

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen