Efter tre VM-brons tog Perseus Karlström silver på 20 km i Budapest efter att ha förbättrat sitt svenska rekord med en halvminut. Foto: Deca Text&Bild

Perseus Karlström historisk – fjärde VM-medaljen

Sverige fick en härlig start på VM i Budapest tack vare Perseus Karlström som gjorde en fantastisk prestation med silver på 20 km gång där han med 1:17:39 krossade sitt svenska rekord. Till guldet fattades till slut bara sju sekunder sedan Eskilstuna-gångaren forcerat våldsamt de sista 500 meterna. Perseus är nu den meste blågule medaljören i friidrotts-VM genom tiderna.

– Så skönt att få ta ett steg upp på pallen för jag ville inte ha ett fjärde brons. Benen kändes jättebra idag, säger Perseus till Cmore.
Han var med långt fram loppet igenom och krigade om silvret de sista tre kilometerna tillsammans med Brasiliens Caio Bonfim som levde farligt med två varningar.
Vid 19 km ledde Spaniens Álvaro Martín med 14 sekunder samtidigt som Perseus släppte några meters lucka till Bonfim. Men sista 500 meterna var svensken stark, lämnade brasilianaren flera meter bakom sig och närmade sig Martín ordentligt.

”Det gör så ont”
Martín vann på 1:17:32 mot 1:17:39 för Perseus som förbättrade sitt eget fyra år gamla svenska rekord med hela 30 sekunder. Det placerar honom på 15:e plats på genom-tiderna-listan som toppas av japanen Yusuke Suzuki på världsrekordet 1:16:36.
– Jag var övertygad om att det skulle gå fort från början och det gör så ont från 8-9 km men sedan kom jag in i en andra rytm. Så är vi 4-5 kvar på slutet och jag känner att medaljen finns där, säger Perseus.
– Jag borde kunna ha vunnit idag men Álvaro hade en fantastisk dag. På onsdag ska jag bara gå in och njuta på 35 km.

Uppskjuten start
Start och mål var placerat i centrala Budapest med start och mål för 1 km-varvet vid Heroe’s Square sju kilometer från VM-arenan National Athletics Centre.
Det var 20 grader varmt och bara någon kvart före start kom beskedet att starten sköts upp två timmar på grund av regn och framför allt åska. Så istället för att starta 8.50 ljöd startskottet 10.50. Perseus var en av fyra som lyftes fram bland favoriterna före start och när skottet ljöd så var han med längst där framme.
Banan gick på ett 1 km-varv sju kilometer från huvudarenan .

Japan solo i 15 km
Koki Ikeda från Japan ledde länge ensam med tio sekunder men fångades in efter 15 km sedan han radat upp kilometrar kring och just över 3:50. Halvvägs passerade han på 38:37 med Salih Korkmaz, Turkiet, och Caio Bonfim, Brasilien, delad tvåa, 15 sekunder efter. Perseus var fyra och drog i klungan 21 sekunder efter.
Men svensken var riktigt stark på den sista halvkilometern och var till slut alltså bara sju sekunder från guldet.

Perseus historisk
Perseus tog nu medalj för tredje VM:et i rad och silvret är hans bästa efter tre tidigare brons. Han blev nu historisk med fyra VM-medaljer eftersom ingen annan svensk har fler.
Carolina Klüft tog tre raka guld i sjukamp 2003–2007 och Kajsa tog ett guld och två brons 2001–2005 där segern kom i Helsingfors 2005.
Men mesta medaljören är Perseus som har chans på en femte när 35 km avgörs torsdag morgon.

Noll varningar på fyra medaljlopp
Sedan VM 2019 gäller tidstillägg i gång om man drar på sig tre varningar. Vid fyra varningar diskvalificeras man. Tidstillägget handlar om en minuter per mil vilket betyder att man på 20 km får stå i penalty area i två minuter på och 35 km i 3,5 minut.
Men Perseus är tekniksäker och har inte dragit på sig någon enda varning i sina fyra VM-starter sedan 2019.

/Jonas Hedman

Anm.: Gång bildade eget förbund ända till mars i år då det blev en del av Svenska Friidrottsförbundet, men internationellt har det alltid varit en del av friidrotten.

Resultaten

Perseus Karlströms biografi på friidrottsstatistik.se

Sveriges 25 mästerskapsmedaljer i gång (OS, VM och EM; 21 för män och 4 för kvinnor)

Läs mer:
VM-brons för Perseus Karlström efter heroisk insats
Ny VM-medalj för Perseus – en av de största genom tiderna
Max Hrelja och Joel Bengtsson – MAI-löpare redo för VM-debut

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen