Medel-långdistansarna på inne-EM i Belgrad. Fr v Jonas Leanderson (3000 m), Johan Rogestedt (1500 m), Linn Nilsson (1500 m), Meraf Bahta (1500 m), Charlotta Fougberg (3000 m), Staffan Ek (3000 m), Lovisa Lindh (800 m) och Andreas Kramer (800 m). Längst fram Kalle Berglund, färsk svensk rekordhållare på 1500 m. På bilden saknas Anna Silvander (800 m). Foto: Deca Text&Bild

Rekordmånga medel-långdistansare på inne-EM i Belgrad

Av de 29 svenskar som är med i Belgrad tävlar hela tio stycken på medel-långdistans vilket gör mästerskapet till det mesta svenska genom tiderna inomhus för grengruppen. Och det finns riktigt goda möjligheter till medaljer.

På 1500 m har Sverige något så ovanligt som en topprankad kille på löpningens blå band i Spårvägens Kalle Berglund! När hände det inför ett mästerskap senast?
Kalle har gjort tre lopp i vinter, vunnit två och satte svenskt inomhusrekord i det tredje med 3:37.69! Näst snabbaste kille i startfältet har ett årsbästa på 3:38.24 (Polens Marcin Lewandowski) och ytterligare tre man har gjort under 3:40 men snabbast av alla är alltså blekingefödda Kalle Berglund, 20, som är i riktigt bra form!
– Det är det man drömmer, att komma till ett mästerskap i bästa form! Allt har gått enligt plan, inga skador och sjukdomar. Jag var på läger i Kenya i november och Sydafrika december-januari och har byggt en bra grund som vi har formtoppat lite nu på slutet, säger Kalle.

Lewandowski favorit på 1500
Kalle gör sitt andra mästerskap efter EM i Amsterdam i somras då han sprang 800 m och missade semifinalen med bara några hundradelar. Han är medveten om att det inte blir lätt att ta sig vidare.
– Det blir tufft eftersom många bra är här. Marcin Lewandowski är nog favorit med sin snabbhet och rutin, säger Kalle.
När det gäller taktiken är det svårt att sia.
– Det gäller att vara öppen på det mesta eftersom allt kan hända inomhus, varvet är bara 200 meter och det är små ytor. Det är viktigt att försvara sin position och inte ge bort något. Det blir mitt första innemästerskap och jag hoppas att det ska passa mig att tävla inne. Det har gått bra i vinter så jag är optimist.
Även Johan Rogestedt springer 1500 m och har tidigare i vinter noterat svensk rekord på en engelsk mil med 3:58.11. Då passerade han 1500 m på årsbästat 3:42.78 och det är i paritet med hans två 1500 m-lopp.

Medaljchans för Meraf
Meraf Bahta har det tredje bästa årsbästa på 1500 m med 4:06.40 i det 24 tjejer stora startfältet. Suveräna Laura Muir toppar med 4:05.32 och kommer även att springa 3000 m. Meraf gör sitt första innemästerskap och har helt klart medaljchans. Hon har guld och silver på 5000 m i EM utomhus och brons i terräng. I Belgrad kan det mycket väl bli en fjärde EM-medalj.

Linn Nilsson mästerskapsdebuterar
Meraf har kvalat in även på 3000 m men nöjer sig med den kortare distansen. Även klubbkamraten i Hälle, Linn Nilsson, har kvalat in på båda distanserna och också valt 1500 m.
– Jag har haft en stabil och bra innesäsong. Lägret på hög höjd i Sydafrika var bra och förberedelserna inför Belgrad har gått bra, säger Linn.
– Det var inte helt lätt att bestämma distans men jag tror att jag är lite bättre på 1500 m.
 När det gäller taktiken så beror det på vad det blir för lopp. Fick jag önska så vill jag ha bra fart från början men det är nog inte att räkna med tanke på hur det brukar se ut på mästerskap, säger Linn som nu mästerskapsdebuterar.

Vad kan Jonas Leanderson göra på 3000?
Tre svenskar springer 3000 m och där ska det bli spännande att se vad MAI:s Jonas Leanderson kan göra. Han har åttonde bästa årsbästat med sitt färska personliga rekord på 7:53.83 så final känns rimligt. Väl där kan det bli riktigt kul om det inte går alltför fort.
Även Staffan Ek har kapacitet att ta sig till final vilket han visade med personliga rekordet 7:58.71 för tre veckor sedan.
Charlotta Fougberg gör sitt andra inne-EM på 3000 m. Finalplatsen i Prag för två år sedan kom efter personliga rekordet 9:01.33 i försöken.
– Nu är målet att nå en ny final och att springa under nio minuter, säger Charlotta.
Den gränsen har bara två svenskor underskridit genom tiderna – Sarah Wedlund, 8:52.32 och Meraf Bahta 8:43.00.

Lovisa har medaljchans
På 800 m har Lovisa Lindh startfältets femte bästa årsbästa med sina 2:01.69. Men det är tätt där Schweiz Selina Büchel är snabbast med 2:00.18 och Lovisa har helt klart medaljchans om hon får allt att stämma. 
Även Anna Silvander springer 800 och var i semifinal i mästerskapsdebuten i Prag för två år sedan. Hon bör kunna gå till semifinal.
I manliga tävlingen gör Sävedalens Andreas Kramer,  sitt andra inne-EM och med färska personliga inomhusrekordet 1:47.61 från inne-SM förra helgen är
– Träningen har fungerat väldigt bra under hela hösten och våren och när vi spetsat formen med ordentlig kvalitet har kroppen svarat bra. Jag är optimist och självförtroendet är bra, det ska bli kul att tävla, säger Andreas.
/Jonas Hedman

Ps Näst mesta medeldistansdeltagandet på ett innemästerskap var i Göteborg 2013 då sex aktiva var med.

Sveriges inne-EM-medaljörer på medeldistans genom tiderna
800 m
Män: Brons: Mattias Claesson, Hässelby SK, Turin 2009
Kvinnor: Silver: Malin Ewerlöf, Spårvägens FK, Valencia 1998

1500 m
Män: Silver: Ronny Olsson, Malmö AI, Budapest 1989
Kvinnor: Guld: Abeba Aregawi, Hammarby IF, Göteborg 2013

3000 m
Män: –
Kvinnor: Silver: Sara Wedlund, Hässelby SK, Stockholm (Globen) 1996

Totalt har Sverige tagit 59 medaljer i inne-EM genom tiderna varav 21 guld, samtliga finns i friidrottaren.coms medaljdatabas

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen