Personbästa med över 1,5 sekund för IF Götas Hanna Karlsson som sensationellt tog JVM-silver på 400 m häck. Foto: Deca Text&Bild

Sensationellt JVM-silver av Hanna Karlsson

På junior-VM i Cali, Colombia, gjorde IF Götas Hanna Karlsson, 18, sitt livs lopp i finalen på 400 m häck och tog ett sensationellt silver på personliga rekordet 56.71. Därmed förbättrade hon i JVM sitt personbästa med över 1,5 sekund. Medaljen var Sveriges fjärde i JVM vilket gör det till ett av våra bästa genom tiderna.

Hanna kom till Cali med det 17:e bästa personliga rekordet och slutade som silvermedaljör. När mästerskapet började var hennes pers 58.36 som hon i semifinalen förbättrade med över sekunden till 57.34. Med det var hon näst snabbast av alla där samtliga åtta finalister hade årsbästa inom 74 hundradelar.
Hyperjämnt med andra ord och det kunde i stort sett gå hur som helst placeringsmässigt för Hanna.

Höll hela vägen
Hon fick bana tre i finalen och låg tvåa in i andra kurvan och var till och med uppe i ledning ett kort tag på upploppet. Men amerikanskan Akala Garrett, som varit i ledning hela loppet, kom tillbaka och vann på 56.16. Hanna höll dock hela vägen och tog ett sensationellt silver på 56.71 – personligt rekord igen, nu med en halvsekund – medan bronset gick till USA:s Michaela Rose 15 hundradelar efter.
Hanna förbättrade sitt personbästa i Cali med hela 1.75 sekunder och blev nu vår andra JVM-medaljör på 400 m häck.

En chockad Hanna Karlsson efter den på alla sätt oväntade silvermedaljen. Foto: Deca Text&Bild

Tvåa genom tiderna

Hanna avancerade med sin semitid till fjärde plats på den svenska F19-listan genom tiderna och 56.71 tog henne ända upp till andraplatsen. Före sig har hon nu bara klubbkamraten i IF Göta, Ann-Louise Skoglund, vars svenska juniorrekord 56.00 sattes för 41 år sedan (1981).
På den svenska genom-tiderna-listan för seniorer avancerade hon till tionde plats.

Från fjärdeplats till silver
Hanna var JEM-fyra på 59.02 i Tallinn för ett år sedan då Vallentunas Moa Granat tog silver och satte före årets JVM personbästa med 58.36 på Lag-SM i Uppsala. Därefter följde 59.38 i JVM-försöken och så personliga rekorden 57.34 och 56.71.

Historiskt stark svenskgren
400 m häck är en framgångsrik svenskgren historiskt med fem JEM-medaljer varav två på flicksidan. Men i JVM var detta blott andra medaljen efter Huddinges Emma Holmqvist som i Lissabon 1994 tog brons på 57.23. Detta efter att ha debuterat i grenen i juni samma år och i JVM-finalen sänkt perset med hela 1.3 sekunder.
I det mästerskapet tog Sverige ytterligare en medalj – silver i höjd genom Kajsa Bergqvist.

Fridas JVM-succé för 34 år sedan
En annan minnesvärd JVM-insats på 400 m häck gjorde Västhälsinges Frida Johansson 1988. Då i kanadensiska Sudbury var hon rankad 20:e på sitt årsbästa 59.36 men satte personligt rekord i både försök (59.30) och semi (58.71) för att i finalen tangera den tiden och bli fyra.
Frida gifte sig sedan med tennisspelaren Jonas B Svensson, tog hans efternamn och idag är en av deras söner – Felix – en av Schweiz bästa 200 m-löpare. Han har dubbelt medborgarskap och gjorde som bäst 20.73 för Sverige men tävlar numera för Schweiz där han i år sänkt sig till 20.49.
Men torsdagens svensk var IF Götas Hanna Karlsson!