Meraf Bahta och Hanna Hermansson stod för en spännande guldkamp på 1500 m. Foto: Deca Text&Bild

SM: Mästerskapsrekord och snabba hindertider

Andra SM-dagen i Borås blev vädermässigt tuffare än fredagen med bara 13 grader, blåst och regn vilket gjorde det tufft för många. Det hindrade inte att Khaddi Sagnia redan i längdkvalets första hopp satte personligt och mästerskapsrekord med 6.93. På 3000 m hinder fick vi se två nya förbättringar på tio-bästa-listan genom tiderna tack vare Linn Söderholm och Emilia Lillemo och på 1500 m en spännande guldfight mellan Meraf Bahta och Hanna Hermansson.

1500 m-finalen startade i moderat fart med Turebergs Yolanda Ngaramba längst fram där första 400 m gick på 1:19.5 följt av 2:44.0 (!) på 800 m. Just vid passeringen tryckte Yolanda till och höjde farten ordentligt. Bara Sara Christiansson och Meraf Bahta hängde på och in i sista kurvan hade Sara släppt. Just före upploppet svängde Merat ut och spurtade förbi.
Bakom henne passerade Hanna Hermansson klubbkamraten Yolanda och hann så när ikapp Meraf – bara 15 hundradelar skilde när hon nådde målet på 4:30.35.
Guldet var Merafs andra på distansen där det första togs för fyra år sedan.

Emilia satte färg på hinderfinalen
På JSM i Linköping förra helgen satte Täbys Emilia Lillemo mästerskapsrekord på 2000 m hinder med 6:23. Med det formbeskedet satte hon upp bra fart på 3000 m hinder på Ryavallen och fick med sig Sävedalens Linn Söderholm.
De fick en stor lucka bakåt och Emilia ledde till ett varv återstod då Linn passerade och vann med knappt 1,5 sekund på 9:48.01 mot 9:49.36.
Därmed satte båda personbästa – Linn med två sekunder medan Emilia förbättrade sitt med hela 19.

Sex sekunder från rekordet
Fram till Charlotta Fougbergs mästerskapsrekord fattades bara sex sekunder för Linn och tjejerna gick nu in som sjua respektive åtta genom tiderna.
Personbästa satte även sexan Filippa Hägglund med 10:32.04 (tia ge om tiderna i F19), sjuan Wilma Karlsson 10:46.36 och Angelica Strandberg (10:52.42).

Maja Åskag besegrad
Trestegsfinalen blev en härlig kamp om medaljerna där tre tjejer överträffade 13.35 – dubbla juniormästerskapsvinnaren Maja Åskag, fjolårsvinnaren Rebecka Abrahamsson och Aina Griksaite med ett årsbästa på 13.78.
Och det var Aina som bäst behärskade det tuffa förhållandena med blåst, regn och bara 13 grader.
Hon tog ledningen med 13.41 i andra nådde kring 13.70 med ett hårfint övertramp i tredje och fortsatte sedan med 13.48 och 13.70 i femte.
Maja hade 13.12 i andra som var hennes bästa när hon bara hade en chans kvar att vinna, men sista hoppet mätte 13.44. Rebeckas bästa blev 13.35 i tredje omgången i en serie där alla fyra godkända var över tretton meter.

Nära personligt rekord för Aina
Så Aina var klar vinnare när hon gick ut på ansatsbanan och ökade till 13.78 – tangerat årsbästa och bara fyra centimeter från det personliga rekordet.
– Jättekul att vinna! Det blev längre och längre hela tävlingen! Jag trodde att det skulle vara svårare att hoppa när det var så här kallt och blött, vinden tänkte jag inte alls på, säger Aina som i april föll på en häck på träning och skadade armbågen vilket ledde till tre veckor i gips.
– Det är fyra år sedan jag visade såna här resultat. Det har varit detaljer i hoppningen som inte fungerat och lite skador, säger Aina som nu tog sitt tredje SM-guld, säger Aina som är litauisk medborgare men född och uppvuxen i Sverige.
Maja Åskag får vänta ytterligare på att ta sin första SM-titel utomhus.

Favorit i repris för Moa Hjelmer
När Moa Hjelmer vann 400 m på SM i Borås 2013 så sprang hon i långa tights i regnet på väg mot guldet som hon tog med 43 hundradelar på 53.68 före en hässelbylöpare.
På lördagen blev den en repris. Moa öppnade offensivt på bana tre och var uppe Götas Lova Perman redan efter 70 meter. Klar ledning i andra kurvan men på upploppet närmade sig Lova där det var Hässelbys Sandra Knezevic på bana sex som utmanade Moa hårdast.
Men Moa höll undan och vann med 18 hundradelar på 53.71. I det närmaste samma tid som åtta år tidigare där skillnaden var att segermarginalen nu var mer än halverad.

Personbästa av Lova och Linnéa
Sandra var med sina 53.89 bara sex hundradelar från pers medan trean Lova och fyran Linnéa Frobe med 54.22 respektive 54.50 gjorde sina hittills bästa tider. Lova avancerade till tionde plats på den svenska F19-listan genom tiderna.
För Moa innebar segern hennes 20:e individuella SM-guld om man även räknar inomhus.

Andra guldet för Grete Ahlberg
En bra ring gjorde att släggtjejerna trots blötan kunde prestera på en bra nivå. Bäst hanterades den låga temperaturen av Hammarbys Grete Ahlberg som med 67.34 var 1,5 meter från det personliga rekordet. Guldet var hennes andra.
Silvret till Motalas Sara Forssell som med 65.77 var mindre än halvmetern från perset på JSM förra helgen. Bronset tog Ullevis Tracey andersson på 63.57.
/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även:
Khaddi Sagnia 6 centimeter från svenskt rekord
Daniella Busk tillbaka som SM-vinnare
Historiens jämnaste SM-final på 10 000 m

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen