MAI:s Daniella Busk tillbaka högst upp på prispallen som vinnare. T v tvåan Elvira Tanderud och trean Wilma Rosenquist. Foto: Deca Text&Bild

Daniella Busk tillbaka som SM-vinnare

SM i Borås hade en riktigt glad vinnare på fredagen i 100 m-segrarinnan Daniella Busk från Malmö AI. Sex år efter första guldet var hon tillbaka högst upp på prispallen.

Efter en blåsig eftermiddag mojnade vinden på kvällen och det var 100 m-finalen nästan vindstilla enligt vindmätaren (-0.2 m/s).
Kampen om guldet blev jämn och spännande och det gick inte att säga vem som vunnit med blotta ögat. Var det formstarka Elvira Tanderud från Ullevi, som två veckor tidigare gjort 23.32 på 200 m, eller Daniella Busk?
Det visade sig vara den senare som strålade av lycka sedan hon med 11.59 vunnit med en enda hundradel.

Första sedan Söderhamn 2015
Därmed tog hon första guldet sedan SM i Söderhamn 2015 då hon vann båda sprintdistanserna. Sedan dess har det varit skador och strul men också en del SM-medaljer men guld nummer tre kom alltså att dröja sex år.
Bronset tog klubbkamraten Wilma Rosenquist på 11.66, tre hundradelar före Sverige-ettan (11.37) Julia Henriksson. Irene Ekelund avstod finalen på grund av skadekänning.

Extremt jämn spjutfinal
Efter att Spårvägens isländska Ásdís Hjálmsdóttir Annerud i fjol avslutade elitsatsningen har spjut blivit en öppen och spännande tävling.
Banca Salming tog ledningen med personliga rekordet 51.68 i andra och fortsatte med 51.49 i tredje. I slutfinalen nådde hon en tredje gång över 51 meter men det gjorde även Sverige-ettan (53.62) Matilda Elfgaard med 51.32. Och i sista omgången även Elisabeth Lithell (51.21).
Men guldet gick till IF Götas Carolin Näslund som med 51.90 i fjärde omgången tog sitt första SM-guld.

Glädjetårar
– Efter sista kastet brast det. Jag var nervös hela morgonen. Det var ett bra startfält och alla kan få på ett bra kast. Jag var inte nöjd med mitt resultat, mitt pers är 54.97, men ett guld är alltid ett guld, säger Carolin, 23, som nu blev svensk mästare för första gången.
– Det har gått bra på träning och målet var medalj, fortsätter Carolin som har ett silver sedan tidigare.
Hon vann nu en tävling där de fyra första var samlade inom 69 centimeter med femman en knapp meter bakom.

Fanny snuddade vid mästerskapsrekordet
I kulfinalen fick OS-sjuan Fanny Roos det inte att stämma och lyckades inte överträffa 18 meter i de tre första omgångarna. Men i fjärde kom 18.50 – bara nio centimeter från hennes eget mästerskapsrekord – och guld nummer åtta var klart.
Fanny tangerade nu Helena Engman och Ingrid Wehmonen när det gäller segersviter i SM men har en bit kvar till Linda-Marie Mårtensson (13 raka på 1990- och 2000-talet) och Eivor Olson (Lagman) som vann 14 guld i rad på 1940- och 50-talet.
Silvret tog Spårvägens Sara Lennman på 16.98 (tredje medaljen) medan bronset gick till Hässelbys Frida Lindström. Sverige-tvåan Axelina Johansson kom inte till start.

Andra miltiteln för Samrawit
Åtta tjejer startade i direktfinalen på 10 000 m där Hälles Samrawit Mengsteab var i ensam ledning vid 2000 meter som passerades på 6:38.
Sävedalens regerande SM-vinnare på 10 km väg, Anastasia Denisova, var i det läget 15-talet meter efter. Placeringarna höll sig loppet igenom som Samrawit vann med 20 sekunder på 33:55.17. Silvret till Anastasia på 34:15.13 och bronset till IFK Umeås Charlotte Andersson som på slutvarvet spurtade ifrån Hässelbys Linné Sennström, 34:40.91 mot 34:44.87.
Guldet var Samrawits andra på distansen efter tidigare seger i Karlstad 2019.

Första guldet för Linnea
Stavtjejerna hade det inte lätt i blåsten och det blev till slut bara en som klarade fyra meter – Helsingborgs Linnea Jönsson. Detta sedan favoriten Michaela Meijer noterat tre kryss i protokollet på ingångshöjden 4.01.
Det blev segerhöjden för Linnea som kunde glädjas åt brons till lillasyster Gabriella (3.93) och delad sjätteplats till storasyster Annika (3.56). Silvret tog MAI:s Ella Uddenäs, 16, på 3.93.
Man konstaterar också att systrarna Jönsson nu alla tre är SM-medaljörer. Linnea guld, Annika har ett silver från 2017 och Gabriella brons.
/Jonas Hedman

Resultat
Män
Kvinnor

Läs även:
Historiens jämnaste SM-final på 10 000 m

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen