Seger och försök 46, 47 och 48 på världsrekordet 6.19 för Mondo Duplantis i Birmingham. Foto: Deca Text&Bild

Riktigt nära världsrekord för Mondo Duplantis – seger för Khaddi

Fjärde stavtävlingen för året för Mondo Duplantis och fjärde världsårsbästanoteringen och precis som i Uppsala för en dryg vecka sedan var han riktigt nära att sätta världsrekord. Den fantastiske Upsala-hopparen vann World Indoor Tour-galan i Birmingham på 6.05 vilket var hans fjärde raka över sex meter denna vinter.

Mondo tog 5.61 och 5.81 med luft i första försöket och stod sedan över 5.91. På den höjden rev 2016 års OS-vinnare Thiago Braz ut sig och svensken var då klar vinnare. Därefter höjde han till världsårsbästat 6.05 – en centimeter över sitt eget världsårsbästa – och efter ett bra men otillräckligt första försök var han ännu närmare i andra innan ribban låg kvar i sista. Detta efter att Mondo varit på den lite med bröstet på nervägen.
Därefter en stunds diskussion med mamma Helena som visade 6.05-hoppet på sin läsplatta.

Sååå nära i sista
Första och andra försöket på 6.19 var inte nära men i sista var Mondo över men var på ribban lite med bröstkorgen på nervägen. Den studsade upp någon decimeter, landade på plattorna igen men föll sedan ner. Mondo hann nästan ställa sig upp i bädden innan ribban landade i bädden. Han sprang ner från bädden, gick ner på knä och slog handen i banan i besvikelse efter försök 46, 47 och 48 på 6.19 som det verkar gå troll i.
Men seger och världsårsbästa 6.05 är en höjd som förutom Mondo bara tre man klarat inomhus genom alla tider. Tvåa slutade Thiago Braz på 5.81 och trea Ben Broeders 5.71.

6.70 och nytt årsbästa för Khaddi Sagnia i Birmingham. Foto: Deca Text&Bild


Seger för Khaddi

Längdtävlingen blev en fin framgång för Ullevis Khaddi Sagnia som senast i Dortmund förra helgen bara blev åtta på 6.03. Nu inledde hon med 6.70 – årsbästa med två centimeter – och ledning vilket följdes av 6.63 i andra och 6.67 i sista. Det räckte till seger med hela 18 centimeter före Barbados Akela Jones, 6.52, och Ivana Vuleta (tidigare Spanovic), 6.51.
Khaddi hade faktiskt tävlingens tre längsta hopp.

Bengtströms näst bästa
På 400 m fick Örgrytes Carl Bengtström bra motstånd där han hade ytterbanan och kom in på gemensam bana just bakom amerikanen Kahmari Montgomery. Denna varvade på 21.27 med Carl någon tiondel bakom. På bortre långsidan passerades Carl av Liemarvin Bonevacia och på de allra sista meterna också av britten Edward Faulds och nådde målet som fyra på 46.18.
Segertiden för Montgomery blev 45.72 med Carl som fyra på 46.18 – hans näst bästa, bara 27 hundradelar från det månadsgamla personliga personliga rekordet som placerar honom trea på den svenska genom-tiderna-listan.

Nästa helg är det ISM i Växjö för den svenska eliten och för de allra främsta väntar sedan IVM i Belgrad 18–20 mars.

/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen