Bästa tiden på nio år. Foto: SVT

Susanna Kallur satte tonen i Finnkampen med seger på 100 häck

Det blev en riktigt kul start på Finnkampen i Tammerfors för det kvinnliga laget eftersom Susanna Kallur vann 100 m häck på 12.95. Hon fick en bra start och ledde hela vägen och slog Finlands Nooralotta Neziri med en knapp tiondel. Finskan gick till semifinal både på EM och OS och har i sommar satt finskt rekord med 12.81 så Sanna presterade verkligen.

Seger 2007 och seger 2016
Därmed fortsatte Sanna sin segerrad för hon vann även förra gången hon var med 2007 och tog nu sin åttonde finnkampsseger i grenen.
– Så kul! Fantastiskt kul att få vinna igen! Och vi gick plus jämfört med kalkylen, 12–10 istället för tvärtom. Det är det Finnkampen handlar om, att ta de där extrapoängen, sa Sanna till SVT.
Fyra blev blott 16-åriga Amanda Hansson från Hässelby som med 13.64 tangerade sitt personliga rekord från SM förra helgen. Med det var hon en tiondel före Elin Westerlund.
– Jätteroligt att få vara med och det var en ära att få tävla med Susanna Kallur! Jag är nöjd med placeringen men inte med tiden, sa Amanda.

Loppet ska gå om?
Klockan 17 kom uppgifter om att loppet eventuellt ska löpas om på grund av något hänt i starten. Två ljud hördes direkt efter starten och Neziri ska ha tillhört dem som stördes. Finland lämnade in protest som följdes av en svensk motprotest. I väntan på att detta ska utredas är alla resultat annulerade.
Ett omlopp sker i så fall sista i kvällens program vilket knappast blir rättvist eftersom åtminstone Susanna Kallur ska springa 100 m slätt innan dess och några springer säkert också 4×100.

Seger också på 100 m för Sanna!
En timme efter häckloppet vann Sanna 100 m slätt på 11.53 i +0.2 m/s och var hela 0.16 före finskan Kortetmaa. Khaddi Sagnia trea på 11.79 och Elin Östlund femma på 11.81.
– Det är sinnessjukt kul att vinna igen! Tangerat årsbästa men det var betydligt bättre förhållanden i Sollentuna förra helgen så detta är en bättre prestation. Det var en bra reaktion den här gången och sedan flöt det på bra, säger Sanna till SVT.
Hon har vunnit 100 m slätt tidigare i Finnkampen vilket var för elva år sedan. Då 2005 vann hon på 11.42.
Om att eventuellt springa ett tredje lopp senare ikväll sa Sanna:
– Det är i mesta laget. Men blir det så att mitt resultat stryks så får jag väl ge mig in i leken igen.

Det blir omlopp på 100 m häck
Resultatet av protesterna blir att en (!) tjej kommer att springa om och det är finskan Lotta Harala som alltså springer själv senare ikväll. Hon är tredje finska tidsmässigt med ett årsbästa på 13.41 och det är alltså tiden som gör att hon får chansen att förbättra sin placering. En stund senare kom besked om att även Elin Westerlund ville springa om eftersom också sade sig ha störts av det annorlunda startskottsljudet. Men det avslogs. Fortsättningen följer … kanske …
Resultaten
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen