Foto: Deca Text&Bild

Suveränt VM-lopp av Kalle Berglund – första manliga 1500 m-semifinalisten på 26 år

Trots en skadestörd vår och en sommar präglad av sjukdom tog sig Kalle Berglund vidare från försöken på 1500 m på VM i London. Detta efter att själv satt fart på det sista försöksheatet där han med nästperset 3:39.62 tog sig vidare på tid efter en stark insats. Därmed blev han Sveriges första manliga semifinalist på 1500 m i ett globalt mästerskap sedan 1991.

Kalle från start och nästan ända fram till klockringningen vid 1100 meter då han passerades av 5-6 man. Men i den tuffa slutspurten tappade han inte mer än tre placeringar och nådde målet som nia. Med 3:39.62 tog han sig vidare till semifinal med en marginal på sex tiondelar och vad som var den delat näst bästa placeringen. Bland de som inte lyckades fanns OS-mästaren från Rio, amerikanen Matt Centrowitz, som slogs ut direkt i första omgången efter svaga 3:48.34.
– Med 200 meter kvar visste jag att det i princip var klart, bara jag inte dog helt. Jag försökte slappna av så mycket jag kunde på slutet för att spara krafter. Det var lite märkligt att de inte sprang fortare i de två första heaten, för det sliter ibland mer att springa snabbt sista 300 meterna än att springa i jämnare fart och göra en bra tid, säger Kalle.

Riktigt bra känsla
– På uppvärmningen hade jag den bästa känslan jag haft i år så jag tror att jag är i svensk rekordform. Om jag kan göra 3:39 med krafter kvar så finns det utrymme för bättre tider i semifinalen.
– Det betyder mycket att få springa VM-semifinal! Speciellt efter den här struliga våren och sommaren. Jag är extremt nöjd med att jag lyckades göra det jobb som krävdes trots minimalt med träning. Egentligen har jag bara haft två bra veckor med träning sedan inomhus-EM i mars.
Vann heatet gjorde Australiens Luke Mathews på 3:38.19 och till semi tog sig även Norges Filip Ingebrigtsen som var fyra i heatet på 3:38.46. Semifinalerna löps fredag kväll.
Resultaten
/Jonas Hedman

De bästa svenska herrarna i OS och VM sedan 1952
VM
Semif. Kalle Berglund, Spårvägens FK, London 2017
Semif. Mikael Svensson, Riviera FI, Tokyo 1991

OS
Semif.  Gunnar Ekman, Mälarhöjdens IK, München 1972
Semif. Ulf Högberg, IFK Lidingö, München 1972
Semif. Karl-Uno Olofsson, IFK Umeå, Tokyo 1964
Fyra  Dan Waern, Örgryte IS, Rom 1960
Sjua  Olle Åberg, Helsingfors 1952

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen