Foto: Deca Text&Bild

Svenskt juniorvärldsrekord i stav – fullträff av Armand Duplantis i USA!

Supertalangen Armand Duplantis, 17, fick natten till söndagen svensk tid på en härlig träff då han direkt i första försöken gled över 5.72 vid tävlingar i Baton Rouge, Louisiana.

Det har mest känts som en tidsfråga innan Armand skulle slå inomhusvärldsrekordet för juniorer och när det nu skedde så gjorde han det med besked – fyra centimeter! Detta i en tävling där han höjde det personliga rekordet i två omgångar med totalt elva centimeter! Armand tog 5.20 och 5.50 i första, personliga rekordet 5.65 i andra och så 5.72 direkt i första!
Det gamla juniorvärldsrekordet hade tysken Raphael Holzdeppe på 5.68 noterat i tyska Halle 2008. Juniorvärldsrekordet utomhus är 5.80 och delas av Holzdeppe (2008) Maxim Tarasov, URS (1989).

Klar för VM i sommar
Armand tävlar för Upsala IF och fyller 18 år i november vilket innebär att han är junior även 2018, men är redan nu uppe på höjder som gör honom högaktuell för VM i London i sommar. Formellt är han faktiskt redan inkvalad eftersom kravet är 5.70. Däremot gäller 5.78 till inne-EM i Belgrad i mars eftersom europaförbundet av någon anledning vill ha direktfinal. Men 5.72 kan kanske räcka, i nuläget är han fyra i europastatistiken.
För att få ytterligare perspektiv på vad denne nyss fyllda 17-årings nya personbästa innebär så kan man notera att han nu är delad trea på den svenska genom-tiderna-listan inomhus för seniorer!
/Jonas Hedman

Resultatlistan från Baton Rouge

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen