F19-bronslaget på 5 km. Fr v Towa Nilsson, Tilda Månsson, Ebba Broms, Elsa Sundqvist och Hannah Kinane. På bilden saknas Majken Söderlund Larsson som bröt. Foto: Deca Text&Bild

Terräng-EM: Juniorerna gladde – lagmedalj för tjejerna

Det var juniorerna som gladde när terräng-EM genomfördes i Bryssel på söndagseftermiddagen. Blott 17-årige Karl Ottfalk slutade fyra i P19-loppet och Elsa Sundqvist femma i F19 – bästa svenska placeringen någonsin i åldersklassen – där det blev svenskt brons i lagtävlingen. Bästa blågula senior blev Spårvägens Oliver Löfqvist på 19:e plats medan Sarah Lahti bröt.

Det var tio grader i Laekan Park där den helt gräsbeklädda banan bestod av ett 1 km-varv och ett på 1.5. Det blev efterhand allt mer upptrampat i framför allt kurvorna där det när det var dags för de två sista loppen, seniorernas 9 km, var ordentliga geggigt på sina ställen. Tre halvmeterhöga hinder fanns på banan men eftersom många föll när banan testades på fredagen så plockades de bort.

Tre norska medaljer
Manliga seniorloppet innehöll fyra svenskar av vilka fjolårets 28:a, Spårvägens Emil Danielsson, var mest offensiv i början och var bland de tio främsta. Men han sjönk tillbaka och klubbkamraten Oliver Löfqvist var först av de blågula förbi 5.3 km som 28:a, 20 sekunder bakom trean.
Vann i stor stil gjorde Frankrikes Yann Schrub som inte behövde förta sig på upploppet och med flaggan i hand var först i mål med tre sekunders marginal på 30:17. Detta före Norges Magnus Tuv Myhre som tog silvret efter att ha spurtat ner Belgiens Robin Hendrix.
Norge tog även lagmedalj och laget ingick Henrik Ingebrigtsen som 15 år efter U20-lagbronset i Bryssel nu tog ett nytt lagbrons i samma stad.
Oliver gjorde sitt livs lopp och blev bäste svensk på 19:e plats, bara tio sekunder från 10:e-platsen och 34  från medalj. Där bakom följde Emil Danielsson (47:a) och Leo Magnusson (48:a) som var 51 sekunder efter Oliver och Mohammadreza Abootorabi (56:a) som var ytterligare 25 efter. Lagguldet tog Belgien med brons till Norge och en niondeplats för Sverige.

Tredje raka guldet för Grøvdal
I kvinnliga loppet över 9 km anförde de två senaste årens vinnare Karoline Bjerkeli Grøvdal från start och motståndarna släppte en efter en på den allt tyngre banan. Halvvägs var hon ensam och sololöpte sedan till en suverän seger med hela 45 sekunder.
Guldet var hennes tredje raka och tionde raka medalj! Silvret till Nadia Battocletti, som tog Italiens första seniormedalj i terräng-EM genom tiderna, och bronset till Storbritanniens Abbie Donnelly.
Enda svenska representanten var Sarah Lahti som gick med tätklungan som efter tre kilometers löpning bestod av fem tjejer. Men kort efter trampade Sarah snett och det var så illa att hon fick bryta. Samma sak hände på träning fem veckor tidigare.

P19: Lysande insats av Karl Ottfalk
Lidingös JEM-fyra på 3000 m i somras, 17-årige Karl Ottfalk, gjorde ett riktigt bra lopp och placerade sig direkt bland de tio främsta. Och han avancerade allteftersom och var på slutvarvet uppe som fyra i det 5 km långloppet.
Längst fram var senior-VM-finalisten på 1500 m (!), Nederländernas Nils Laros, som ledde med tiotalet meter på slutvarvet men på det långa upploppet högst överraskande fick se sig passerad av Danmarks Axel Vang Christensen med en sekund. Vilken skräll!

Bästa sedan Mustafa Mohamed 1997
Där bakom var det stora avstånd men Karl höll fint och försvarade fjärdeplatsen med fyra sekunders marginal. Till bronset var det 15 sekunder och till guldet halvminuten.
Fjärdeplatsen är Sveriges näst bästa genom tiderna i åldersklassen. Enda medaljen tog Mustafa Mohamed i och med brons i Portugal för 26 år sedan. Men Karl är bara 17 år och har alltså chansen i juniorklassen både 2024 och 2025.

F19: Bästa genom tiderna för Elsa …
Hela sex svenskor var med i F19-loppet över 5 km där de öppnade defensivt men sedan avancerade Upsalas Elsa Sundqvist, Spårvägens Ebba Broms och Fredrikshofs triathlet Tilda Månsson. Längst fram gick Storbritanniens Innes Fitzgerald loss och sololöpte till seger med hela 19 sekunder före en trio. Efter lite drygt halva loppet var Elsa uppe som femma. Bakom henne var Ebba och Tilda 16:e-17:e.
Elsa höll fint hela vägen och även om hon aldrig var nära trion framför så tog hon in lite på det avslutande 1.5 km-varvet och var i mål 16 sekunder från fjärdeplatsen och 21 från bronset. Ebba Broms slutade 14:e, 41 sekunder bakom Elsa, och Tilda Månsson 18:e ytterligare tre sekunder efter. Towa Nilsson slutade 44:a, Hässelbys Hannah Kinane 58:a medan Hälles Majken Söderlund Larsson bröt.

… och lagbrons
Elsa Sundqvist, som var 40:e ifjol som 17-åring, nådde nu den bästa svenska F19-placeringen genom tiderna där vi tidigare har två sjundeplatser som bäst – Maria Larsson, Ullevi, 2014 och Carolina Johnson, Linköping, 2015.
Lagbronset är Sveriges andra sedan juniorklassen infördes 1997 där det första kom exakt på dagen 23 år tidigare i Malmö 2000. I Belgrad 2013 blev det silver.
I Malmö bestod topptrion av Mia Larsson och systrarna Ida och Johanna Nilsson från Högby IF, och i Belgrad av Maria Larsson, Ullevi, längdskidåkaren Ebba Andersson, Sollefteå, och Hässelbys Isabelle Brauer.

K22: Dubbla finska medaljer
I K22-loppet över 7 km var Storbritanniens Megan Keith helt överlägsen och vann till slut med 23 sekunder. Där bakom blev det överraskande finskt i form av både silver och brons – Ilona Mononen elva sekunder före Nathalie Blomqvist. Sveriges representant var Täbys Vera Sjöberg, som studerar i USA, som hade det svårt i leran och slutade 55:a av 74 fullföljande.
I M22-loppet gjorde britten Will Barnicoat och fransmannen Valentin Bresc om om segern i en stenhård spurt som den förstnämnde vann med mindre än en sekund. Norska på fjärde plats tack vare Moa Bollerød som bara var fem sekunder från medalj och brons i lagtävlingen.