Klar seger på 4 km för Meraf Bahta som tog sitt sjunde terräng-SM-guld. Foto: Deca Text&Bild

Terräng-SM: Meraf Bahta från start till mål

Det var aldrig något snack om saken vem som skulle vinna kvinnliga 4 km i terräng-SM i Vällingby på lördagen. Hälles Meraf Bahta gick på offensiven direkt på startskottet och vann till slut med 16 sekunder på 13:38. Detta före klubbkamraten och fjolårsvinnaren Samrawit Mengsteab medan Sävedalens Anastasia Denisova tog bronset.

Det var helt okej förhållanden på Grimstafältet med nio grader, mulet och vindstilla när kvinnliga seniorernas korta bana genomfördes. För ovanlighetens skull gick Meraf Bahta på offensiven direkt på den tuffa gräsbanan och det var bara Sävedalens Sara Christiansson som hängde på.
Via 3:23 på första kilometern och 3:26 på den andra passerades duon halva sträckan på 6:49 med Sävedalens Anastasia Denisova trea på 6:53. Därefter en trio på 6:58 bestående av Samrawit Mengsteab och orienterarna Moa Enmark och Lina Strand.
Efter 2,5 km började ett avstånd mellan Meraf och Sara skapas och när de dök upp i synfältet efter 3,9 km hade Meraf en ledning på fem sekunder – 10:17 mot 10:22 och med Anastasia ytterligare tre sekunder efter följt av ytterligare tio till Samrawit.

Avgörandet kom på tredje kilometern
Meraf gjorde allt rätt sista biten och vann med 16 sekunder på 13:38 men där bakom blev det en del skiftningar. Sara Christiansson tröttnade och sjönk tillbaka till femte samtidigt som Samrawit hittade nya krafter och med 3:19 på slutkilometern plockade tretton sekunder och två placeringar och fixade silvret. Detta efter att ha spurtat förbi Denisova 50 meter från mål.
Riktigt imponerande efter att ha drabbats av Corona i mars, inte kunnat ta ett löpsteg på fem veckor och haft det tungt hela sommaren. Detta var faktiskt hennes första lopp sedan silvret på 1500 m på inne-SM i Växjö i februari.

Sjunde guldet för Meraf
Meraf tog nu sitt sjunde individuella terräng-SM-guld och då är de två hon vann 2018 strukna på grund av de tre missarna i vistelserapporteringen angående dopingkontroller. Lägg till det en rad lagguld. Seger i lagtävlingen blev det även denna gång där hon tillsammans med Samrawit Mengsteab och Lisa Risby (åtta) fick platssiffran 10. Silvret till Sävedalen på 29 och bronset till Göteborg-Majornas OK på 47 – en enda platspoäng före Hässelby.

Caroline Högardh är tillbaka
I mål som nummer 13 kom Hässelbys Caroline Högardh i vad som var hennes första tävling på över två år. Hon hade en lysande år 2018 då hon förbättrade sina personliga rekord på 1500 m med nio sekunder till 4:12.50 och på 3000 m hinder med 29 sekunder till 9:50.94 och representerade Sverige på sistnämnda distans i EM i Berlin. Men därefter har hon haft långvariga problem med ett knä.
Nu har hon sedan början av 2020 Spårvägens Janne Bengtsson som tränare – samma coach som Kalle Berglund.

Lysande sololopp av Nora Lundin i F17
I det kombinerade F17-F16-loppet var Hammarbys Nora Lundin helt överlägsen på andra varvet och vann med en halvminut på 14:16. Silvret till IF Skades Alva Malmsten Nilsson och bronset till Turebergs Elvira Bredin som bara var två sekunder bakom på 14:48.
I F16 var IS Götas Johanna Hofvendahl klar vinnare med 16 sekunder på 15:06 före IFK Göteborgs Saga Provci medan bronset gick till Mölndals Alma Svantesson.

Stark avslutning av Alice i F15
I yngsta klassen F15 4 km höjde Eskilstunas Alice Magnell Millán farten ut på andra varvet och fick 5-6 meters lucka. Men det krympte till en sekund vid 3 km då Upsalas Lowa Branth och Alingsås Paulina Hultberg var hack i häl.
Men Alice hade kontroll och vann till slut med nio sekunder på 14:40 före Lowa som i sin tur var två före Paulina.
Guldet var Alice femte i år i USM-sammanhang och hon har också ett brons på 1500 m från senior-SM i Uppsala och en tredjeplats på 800 m från Finnkampen.