Rekordstor segermarginal för Daniel Ståhl som var över sju meter före tvåan i diskusfinalen. Foto: Deca Text&Bild

Till slut fick Ståhl vinna i Söderhamn – åttonde titeln

Daniel Ståhl motsvarade alla förväntningar på SM i Söderhamn och kastade med 67.61 hem guldet med sju meters marginal. Därmed tog han sin åttonde SM-titel i diskus. Bara två man i hela SM-historien har fler.

Den fina bärande motvinden från fredagen var bortblåst och istället fick de kasta i medvind. Det är dock inget som Daniel Ståhl bryr sig om och direkt i första kastet skickade han iväg 2 kg-skivan 67.61. Det följdes av 67.10 och serien innehöll förutom tre kryss även 66.84.

Första SM-medaljen för Jesper Ahlin
Simon Pettersson tog silvret på 60.23 medan bronset gick till 20-årige Jesper Ahlin som med personliga rekordet 58.82 tog sin första SM-medalj.
Fyra på 55.92 slutade 40-årige Niklas Arrhenius som har sju SM-guld i grenen – alltså ett färre än klubbkamrat Ståhl.

Nu fick Ståhl vinna på Hällåsen
Daniels pappa Janne Ståhl kommer från Föne i Hälsingsland som inte ligger långt från Söderhamn. Där laddade han upp veckan före SM. Daniel gjorde nu sitt 15:e raka SM och var med på Hällåsen senast det begav sig 2015. Dit kom han som regerande mästare efter att ha tagit sitt första SM-guld i Umeå året före. Men fick ge sig mot inte bara Hammarbys Ben Harradine utan även MAI:s Axel Härstedt.
Men bara några dagar senare fick Daniel en av de sista biljetterna till VM i Peking och blev där överraskande femma på 64.73 – mindre än en halvmeter från bronset.
Resten är som man brukar säga historia.

400 m: Bengtström mest offensiv
I manliga 400 m-finalen var det favoriten Carl Bengtström som skaffade sig en liten ledning i sista kurvan och var först ut på upploppet. Detta närmast före Turebergs Emil Johansson och MAI:s Kasper Kadestål.
Det såg ut som att Emil närmade sig men det blev till slut en segermarginal på fem meter för Carl fram till 45.97 – den blott fjärde tiden i SM-historien under 46 sekunder. Till Jimisola Laursens mästerskapsrekord fattades bara tre tiondelar.
– Jag är nöjd med loppet eftersom det bara är mitt andra snabba på länge. Om jag kommer med till VM så blir det full fokusering på att förbereda sig så bra som möjligt för det, säger Carl.

Bästa toppbredden någonsin
Emil höll i det bra på upploppet och klarade det silvret på personliga rekordet 46.43, tre tiondelar före Kasper vars 46.74 är årsbästa. Detta var fjärde gången i SM-historien som alla tre medaljörerna gjorde under 47 sekunder (tidigare 1975, 1989 och 2005).
De fyra bästa segertiderna: 45,79 1987, Moses Kyeswa, IFK Växjö (ej sv medb), 45.68 2000, Jimisola Laursen, MAI, 45.82 2011 Johan Wissman, IFK Helsingborg, och nu 45.97 2023 Carl Bengtström, Örgryte IS.

K 400 m: Suveränt guld av Lisa
I kvinnliga 400 m-finalen spände Lisa Lilja bågen ute på bana sju och ledde från start till  mål. Hon höll även över upploppet och vann med många meter på 52.73 – personbästa med 27 hundradelar. Dessutom avancemang till åttonde plats på den svenska genom-tiderna-listan.
– Det var magiskt bra förhållanden och en härlig publik på upploppet som verkligen hjälpte till. Nu blir det några tävlingar till, Folksam GP, och så Finnkampen som jag hoppas ska lägga grund för kvalificering till EM nästa år, säger Lisa.
Bara två tjejer har sprungit snabbare i SM-historien. Ann-Louise Skoglund vid två tillfällen, som bäst 52.29 (1981), och så mästerskapsrekordhållaren Moa Hjelmer med med 51.58 från Gävle 2011.

Överraskningen Jonna
Den stora lyftet stod Spårvägens Jonna Claesson för som kom starkt på upploppet, plockade två placeringar och hann ända fram till silvret med några tusendelars marginal. Detta tack var en sänkning av det personliga rekordet med över sekunden till 54.23. Bronset på samma tid tog Täbys Linnéa Frobe och fjärdeplatsen av Upsalas Klara Helander, 54.37.
När säsongen började var Jonnas personbästa 56.02 som nu alltså förbättrats med nästan två sekunder.

Tresteg: Maja nära pers
I trestegsfinalen utmanades favoriten Maja Åskag av Emelie Nyman Wänseth som inledde med personliga rekordet 13.60 som hon förbättrade med ytterligare en centimeter. Detta efter en serie med alla sex godkända hoppen på 13.30 eller bättre.
Maja in ledde med 13.69 och två övertramp men i näst sista kom 13.99 med 25 cm kvar på plankan vilket innebar guld. Det var bara sex centimeter från pers.
Bronset tog Rebecka Abrahamsson på 13.43.

110 m häck: Vilken guldfight
Max Hrelja har imponerat hela säsongen men i finalen fick klubbkamraten Joel Bengtsson en bättre start och ledde med två meter halvvägs. Men Max närmade sig allt mer och över mållinjen var han ikapp. Eller?
Det var helt jämnt men Max hann ikapp och förbi och vann med två hundradelar på 13.58. Årsbästa för  Joel.
Bakom den överlägsna MAI-duon rusade Spårvägens Sidrak Afework i mål som bronsmedaljör på 14.24 – personbästa och första SM-medaljen.

Sååå jämnt mellan Johanna och Elin
På kvinnliga 100 m häck var Mölndals Hanna Palmqvist snabbast i försöken med 13. som var årsdebut. Hon tog även ledningen i finalen men slog i en häck halvvägs och tappade mark.
Guldkampen kom istället att stå mellan Växjös Elin Lindeblad och MAI:s Johanna Carlsson på mittenbanorna och det var Johanna som vann. Med 13.58 satte hon personligt rekord och vann med en enda hundradel.
– Jag trodde INTE att jag skulle vinna SM när jag vaknade i morse. Jag var sååå taggad att springa fort idag och från sista häcken till mål gav jag allt, säger Johanna som förbättrade sitt personbästa med hela 34 hundradelar och utan tvekan är en av SM-helgens mest oväntade finnare.
Bronset till Kalmars Jonna Lindéen på 13.81 med Hanna Palmqvist fyra en hundradel bakom.

/Jonas Hedman

Resultat

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen