En meter och 20 centimeter från personligt rekord för Ragnar Carlsson – trots minusgrader. Foto: Magnus Carlsson

Vad är det längsta någon kastat i -5°C?

Säsongen är i full gång och det brukar den vara för släggkastaren Ragnar Carlsson, 21, men då handlar det normalt om viktkastning inomhus. Det hindrade honom inte från att i minusgrader kasta 75.67 hemma i Falun på måndagen. Det är bara en dryg meter från det personliga rekordet från i somras.

Tävlingen var Ragnar Carlssons andra för året i slägga och efter 74.62 hemma på Lugnets kastplan för en vecka sedan kom nu 75.67. Det var vitt på marken och fem minusgrader när han barhuvud nästan nådde fram till världsårsbästa-noteringen. Det fattades bara en dryg halvmeter till vitryssen Jurij Vasilthankas 76.23.
– Jag är väldigt nöjd. Men jag missade lite i avslutningen och fick inte iväg släggan på bästa sätt. Då hade det kunnat bli ännu längre, säger Ragnar.

Ragnar hade alla sex kasten över 72 meter där de två längsta mätte 75.67 resp 74.94. Foto: Magnus Carlsson


Inte lätt att kasta i minusgrader

Ringen på Lugnets IP:s kastplan har elvärme, annars skulle det inte gå att kasta.
– Men vi måste även salta den, annars bildas det is trots elvärmen. Det svåra att kasta i minusgrader är att man blir lite seg och det går inte riktigt att ta ut rörelserna. Klistret på handsken beter sig också annorlunda jämfört med på sommaren.
– Träningen har gått bra i vinter och jag är snabbare och mer explosiv, men inte riktigt lika stark som för ett år sedan.

Stort lyft i fjol
Under en niomånadersperiod fram till juni 2021 förbättrade Ragnar sitt personliga rekord i slägga med nästan fem meter till 76.87 och gick upp som trea genom tiderna bakom svenska rekordhållaren Tore Gustavsson (80.14 från 1989) och Kjell Bystedt (78.64 från 1988).

Siktar på Nordenkampen
Innan dess hann Ragnar under inomhussäsongen med att förbättra sin tränare Mattias Jons Sverige-bästa-noteringen genom tiderna i vikt med 34 centimeter till 23.52. Och viktkastning blir det även i vinter.
– Jag har gjort en tävling men då gick redskapet sönder så vi fick göra om tävlingen. Jag är inte så nöjd med de 21.72 jag hade då. Jag siktar på Nordenkampen i Uppsala 12-13 januari och sedan ISM i Växjö och JSM i Skellefteå. Men det kan nog bli ytterligare någon släggtävling i vinter också.

/Jonas Hedman

Ragnar Carlssons biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
U23-EM: Brons för Ragnar Carlsson
Längsta släggkastet på 25 år – Ragge trea genom tiderna

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen