Andra terräng-NM-guldet för Charlotta Fougberg. Det första kom 2013. Foto: Deca Text&Bild

Vinner Charlotta Fougberg andra NM-guldet i terräng?

På lördag är det dags för terräng-NM i norska Kristiansand på den norska sydkusten, 32 mil söder om Oslo. Sverige ställer upp med lag i alla fyra klasserna och ett spännande namn är Charlotta Fougberg som visat fin terrängform och bör ha goda möjligheter att ta sitt andra guld.

Charlotta gör sin tredje start i terräng-NM och vann senast hon var med på Island 2013. Efter att ha missat över en månad av bansäsongen på grund av en bristning i vaden satsar hon i år på en terrängsäsong med terräng-EM i Italien i december som slutmål. I slutet på september debuterade hon på 10 km i Lidingöloppet där hon slutade femma och tog sedan SM-silver på 4 km i Västerås bakom Sarah Lahti följt av ett suveränt guld dagen efter där hon noterade tidernas största segermarginal på 8 km.

Tufft motstånd av europarekordhållaren
Charlotta kommer bland annat att få möta danska hinderkollegan Anna Emilie Møller, 19, som i OS-försöken i Rio satte europarekord för juniorer med 9:32.68 och bara var 1.5 sekund långsammare än Charlotta. Båda var riktigt nära final för vilket det krävdes 9:30.54. Även Simone Glad, 26, är anmäld. Hon var tvåa i terräng-NM både 2014 och i Göteborg i fjol.
Sarah Lahti satsar precis som Charlotta på terräng-EM men står över NM för att vässa formen i andra tävlingar. Så sent som i söndags vann hon ett terränglopp i Belgien och har tidigare i höst underskridit det svenska rekordet på 10 km väg med 31:57.
Det svenska laget består i övrigt av fjolårstrean Sara Holmgren, Sävedalen, Örgrytes hinderlöperskor Ronja Fjellner och Frida Kristiansson, samt Hässelbys maratonlöpare Louise Wiker som satte personbästa med 2:36:36 den 16 oktober.

Olle Walleräng är titelförsvarare
Banan i Kristiansand består av ett knixigt 1.5 km-varv med grus, gräs och troligen också lera med tanke på väder prognoserna. Damerna springer 7.5 och herrarna 9.5 km.
Titelförsvararen Olle Walleräng, Spårvägen, var trea på 12 km på terräng-SM och är med i år igen. Det gör även fjolårstrean David Nilsson, Högby, som var en placering och 32 sekunder före Olle på terräng-SM:s långa bana som vanns av ännu icke svenske medborgaren Abraham Adhanom. Både Olle och David har kapacitet att vinna.
Övriga i det svenska laget är Andreas Åhwall, Hässelby (SM-3:a 4 km), John Foitzik, Spårvägen (SM-5:a 12 km), medeldistansaren Staffan Ek, Huddinge (SM-4:a 4 km), och Gabriel Steffensen, Sävedalen, som vann JSM22-titeln över 8 km i Västerås.

Suldan favorit i juniorklassen
I juniorklasserna hittar man bland annat senior-SM-tvåan på 4 km, Suldan Hassan från Ullevi, samt blott 15-åriga Gaël de Coninck från Sävedalen. Hon vann Lilla Lidingöloppets 6 km i slutet på september och övertygade också i USM15-terrängen där hon vann 4 km. Gaël blev svensk medborgare dagarna före terräng-SM och landslagsdebuterar vilket även gäller Maja Majbäck som är dotter till förre längdskidåkaren Christer Majbäck.
/Jonas Hedman

Allt om terräng-NM i Kristiansand, NOR, 12/11 2016
Svenska laget
Norska laget
Danska laget
Finska laget:
Män
Jarkko Järvenpää, Tampereen Pyrintö
Jaakko Piesanen Saarijärven Pullistus
Topi Raitanen, Helsingin Kisa-Veikot
Pauli Ruostetsaari, Gamlakarleby IF

Kvinnor
Camilla Richardsson, Vasa IS
Annemari Kiekara, Forssan Salama
Suvi Miettinen, Turun Toverit
Aino Kivenmäki, Kuortaneen Kunto

P19
Robin Ryynänen, Keski-Uudenmaan Yleisurheilu
Tomi Lehto, Espoon Tapiot
Niklas Lainto, Turun Urheiluliitto

F19
Aino Kuljukka, Lahden Ahkera
Emma Katajalaakso, Kannuksen Ura
Jonna Tanskanen, Tampereen Urheilijat -38

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen